Színház

Az ember tragédiája

előadás, 1 felvonás, 90 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Sota Rusztaveli Színház és Filmművészeti Állami Egyetem, HOI Társulat, Tbiliszi, Grúzia előadása, fizikai színházi előadás (szöveg nélkül).

A grúziai Sota Rusztaveli Színházi és Filmművészeti Állami Egyetem alkotócsoportja immár másodszor érkezik Budapestre Madách remekművének feldolgozásával - Az ember tragédiája Űr színét a Magyaroszágon rendezett Nemzetközi Színházi Olimpia keretén belül, a Madách Projekt 2023 részeként mutatták be. A projekt tapasztalataiból inspirálódva az intézmény úgy döntött, hogy a következő szemeszterben a teljes művet színre viszi, ezúttal egy egész estés fizikai színházi produkció formájában.

„Az ember tragédiája /Az ember bukása...” című előadás az élet lényegét kutatja, a szereplők, minden akadály ellenére cselekedeteik által az élet, a remény és a küzdelem fő céljait próbálják megérteni. Ennek része a kísértés is, mint az ember önmegismerésének egyik módja. A mozgás eszközeinek segítségével elbeszélt cselekmény az örökös küzdelem motivációi és az emberi ösztönök közötti „nagy utazást“ mutatja be. A szereplők minden nehézség ellenére megpróbálják a küzdelem és a remény lényegét megérteni, miközben az emberi mélységek utópisztikus rétegeibe merülnek le, a konkrét helyzeteket általánossá nagyítják, a felvetett kérdések segítségével pedig a nézők együttérzését váltják ki. A képzelet segítségével születő absztrakció az emberi élet fő irányvonalait rajzolja ki egy utalásokból álló hálót alkotva, a maga módján keresve a lét rejtélyeinek megfejtését.

Szereplők: Mari Engureli, Nino Nozadze, Mariam Avaliani, Liza Nikvasvili, Mariam Kipiani, Mikhel Zakvaidze, Anuki Bubuteisvili, Nino Khoszitasvili, Soti Kiria, Demetre Csokheli, Ani Talakvadze, Kote Liparteliani, Tudebi Godwin, Nikolozi Gogidze.

Rendező, koreográfus, díszlet- és jelmeztervező: Tata Tavdisvili és Tato Geliasvili

Zeneszerző: Mikhel Zakvaidze

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások