Színház

Beethoven: Passage

táncelőadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Beethovenre ritkán gondolunk balett-zeneszerzőként, erőteljes, méltóságteljes és érzelmekben gazdag zenéje azonban sok koreográfust megihletett. Bár életében mindössze egyetlen balettet komponált, ma világszerte a legjelentősebb társulatok táncolnak a zenéjére.

Beethoven: Passage – a Győri Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója

Beethoven 7. szimfóniájára

Romance – Kodály Zoltán műveire

Beethovenre ritkán gondolunk balett-zeneszerzőként, erőteljes, méltóságteljes és érzelmekben gazdag zenéje azonban sok koreográfust megihletett. Bár életében mindössze egyetlen balettet komponált, ma világszerte a legjelentősebb társulatok táncolnak a zenéjére. A Beethoven Budán Fesztivál keretein belül ebbe a sorba csatlakoznak a Győri Balett művészei, akik a 7. szimfónia zene- és tánc-univerzumába vezetnek be minket Velekei László koreográfiáján keresztül.

„A tánc apoteózisa” – nem más, mint Wagner jellemezte így Beethoven 7. szimfóniáját, utalva az egész művet meghatározó életteli ritmusokra. Nem véletlenül emlegetik azóta is Beethoven táncszimfóniájaként a Hetediket, melyet a szerző a premiert követően állítólag az addigi egyik legjobb művének nevezett.Az est második felében Romance címmel a Győri Balett Kodály Zoltán műveire készült darabját láthatjuk, mely Kodály munkásságának sokszínűségével teremt párbeszédet.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások