Színház

Határvadász

előadás, 30 perc, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Szereplők: Bóka Laura Boglárka, Fekete Fanni, Hegyi Boglárka, Jámbor Nándor, Kovács Zsuzsanna, Mészáros Annamária, Mészáros Kitti, Németh Evelin, Németh Lilla Márta, Oláh Bence Attila, Papp Katalin, Rácz Sarolt, Roehnelt Zsuzsanna, Tóth János Gergely, Török Sára

A szentesi drámaisok - évente más-más vezető tanár segítségével - friss, figyelemfelkeltő utcai előadást készítenek, amelybe naponta belebotolhat a szegedi néz... Idén hetedik alkalommal lesznek a vendégeink. Az előadás a korábbi évekhez hasonlóan most is mindannyiunk számára izgalmas, érdekes, aktuális kérdéseket feszeget - a fiatal generáció szemszögéből feltéve fontos kérdéseket.

A határvadász kifejezés ismerős a magyar hadtörténelemből: a második világháború idején a mobil fegyveres egységek fontos feladata volt a (változó) magyar határok őrzése - nem a határokra, hanem az illegális határátlépőkre és a csempészekre vadásztak. Ma egy egységes Európában élünk - másképp viszonyulunk a földrajzi határokhoz, mint a második világháború idején, legalábbis elméletileg: legálisan ?csempésszük át? értékeinket, egyedi és másoktól megkülönböztető hagyományainkat a határ túloldalára, és nyitva vannak a határok a hozzánk érkezők felé is. Ugyanakkor mindannyiunk személyes élettörténetében is fontos szerepe van a határoknak, a határok tudatos vagy véletlen megsértésének, átlépésének - az önmagunkkal való együttélésben és a társas viszonyainkban egyaránt. És még egy, mindannyiunk számára kurrens területen, a művészetekben is folyamatos a határátlépés, de az interdiszciplinaritás jelen van a tudományokban - és így a mindennapi életünkben is. Meddig, miért, hogyan és kitől kell őriznünk külső-belső határainkat? Hogyan viszonyul egymáshoz a hagyomány és a multikulturalitás? Ellensége-e az integráció a tradíciónak? Az önállóság, az egyediség elvesztését jelentheti-e a valós és a belső határok átszabása? Külső vagy belső elvárásoknak igyekszünk-e megfelelni, amikor - átmenetileg vagy véglegesen - "kiigazítjuk" a határokat? Mit nyerhetünk, és mit veszthetünk, ha nem vagyunk eltökélt, elvakult "határvadászok"?
Hogyan jelennek meg ezek a kérdések a fiatalok mindennapi életében, önmagukkal és társaikkal vagy a társadalommal - szülőkkel, tanárokkal - való kapcsolataikban? Mit gondolnak, milyen tapasztalataik vannak - és milyen (színházi) eszközeik -, hogy kérdéseiket, kételyeiket, terveiket, tapasztalataikat a közönség (a felnőttek) elé tárják annak a korosztálynak a képviselői, amelynek szinte kötelessége a határok feszegetése... - erre keresi a választ az előadás.

A(z) Horváth Mihály Gimnázium előadása

Stáblista:

Hozzászólások