Színház

I, Victim (Én, az áldozat)

előadás, 50 perc, szlovák, 2008.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Simona Semenič behatárolhatatlan kortárs színházi alkotó: író, dramaturg, producer, előadóművész és perfomer. 1975-ben született, hírnevét generációjának egyik legtehetségesebb, legegyénibb hangú szerzőjeként alapozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy egy csapásra lett híres: hazájában első munkája után rögtön a legígéretesebb pályakezdőnek kiáltották ki, s azóta sem okozott csalódást. Jelenleg a Glej Színház művészeti vezetője, s állandó alkotótársa Ivan Talijancič rendezőnek. She Said című darabjuk angol és amerikai fesztiválokon is részt vett. Dramaturgként Szlovénia határain kívül Berlinben és New Yorkban is dolgozott.

Az Én, az áldozat egy fiatal nő történetét meséli el, aki különféle betegségek szinte hihetetlen sorozatát élte át. Semenič előadása saját élményeiből táplálkozik, s a tabunak minősülő, stigmatizáló testi bajokról való őszinte beszéddel újraértelmezi az áldozat sztereotípiáját. Teszi mindezt úgy, hogy keserédes előadása egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat. A magyar változatban Simona szavait Tóth Orsi tolmácsolja.

"Mindent megtudunk izzadságtól csatakos ágyakról, fényről és árnyékről, a dohányzás okozta herpeszről, bárszékekről, kórházakról, epilepsziáról, az orvosok lelkiismeretéről. És ? mindenek előtt ? az erőről. Amely ahhoz szükséges, hogy elhiggyük: egyetlen betegségünket sem kell szégyellnünk. Simona darabja bátor, sugárzó és őszinte munka, melyben elmondja a véleményét a világról, önmagával sem téve kivételt." (Andreja Kopač)

A(z) AKKU előadása

Bemutató időpontja:

2008. november 28., AKKU

Stáblista:

Hozzászólások