Színház

István, a király

rockopera

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az István, a király a legnépszerűbb magyar rockopera, melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, 1981-ben. Első bemutatója 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti Királydombon.

A mű a Géza fejedelem halála utáni helyzetet, Szent Istvánállamalapító királyunk és legnagyobb ellenfele, Koppány vezér közötti hatalmi összeütközést dolgozza fel.

Mikor István, atyja halála után 997-ben elfoglalta fejedelmi trónját, meg kellett küzdenie a keresztény hittel és az új társadalmi renddel szembenálló nagybátyjával, Koppány vezérrel. Harcukban, Koppány képviselte a régit, a megszokottat, István az újat, a szokatlant.

Istvánnak köszönhető, hogy a magyar nyelvet beszélő magyar nép ma is államba szerveződve él Európában.

Mikor Koppány megostromolta Géza özvegy feleségének, István anyjának birtokát és várát, Veszprémet, hogy győzelme esetén ősi szokás szerint az özvegy fejedelemnét erőszakkal feleségül vegye: az ifjú István seregével legyőzte Koppányt és holttetemét felnégyeltette.

E győzelme után királyi koronát kért és kapott a római pápától. 1000. december 25-én királlyá koronázták. István lett a magyarok első királya.

Istvánt halála után ötven évvel szentté avatták, ezzel az európai kereszténység hőse és példaképe lett. Tisztelete elterjedt az egész akkor ismert keresztény világon.

Már a királydombi ősbemutató áttörést hozott a rockzenével: a művet 120 ezer néző látta.

20 évvel az ősbemutató után, 2003. július 5-én a székelyföldiCsíksomlyón mutatták be először Erdélyben. 350 ezer néző érkezett Erdély valamennyi magyarlakta területéről és Magyarországról az István, a király csíksomlyói bemutatójára. A két főszerepre sikerült Varga Miklóst és Vikidál Gyulát visszacsábítani. Az előadás végén a magyar himnusz mellett a székely himnusz is elhangzott.

A 25 éves jubileumon, 2008. június 18-án a Papp László Budapest Sportarénában tartott díszelőadás szereplőit a megelőző közel egy évben A Társulat című műsor válogatta ki az M1-en.

A rockopera kortárs verzióját Alföldi Róbert rendezte meg az ősbemutató 30. jubileumi évfordulójának tiszteletére. Ez az előadás sajátos stílusa miatt nagy vihart kavart, de a hatalmas érdeklődésre tekintettel Szegeden 2013 augusztusában a szokásos kettő helyett három alkalommal adták elő. Augusztus 30-án ismét bemutatták, a budapesti Papp László Sportarénában.

E 2023-as keresztmetszet turné producere a 2022-ben Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéssel díjazott Nagy Szilárd, aki Koppány szerepét is alakítja a darabban. Az elmúlt években produkciója több, mint 25 teltházas előadást élt már meg szerte az országban, melynek egyik legnagyobb kuriózuma, hogy egy rocklegenda, a Máté Péter-díjas énekes, színművész Varga Miklós alakítja István szerepét 40 évvel az ősbemutató után. Az Igrice Néptáncegyüttes táncosai töltik meg tűzzel, mozgással, korhű táncokkal a legismertebb slágereket. Az előadás egy kifejezetten erre a produkcióra átalakított, korábbi Bánk Bán díszletben zajlik, melynek megvilágított boltívei különös erőt sugároznak a csatajelenetek sűrűjében. Az előadásban továbbá Torda szerepében látható egy igazi rocksztár, a P.Box és az Omen korábbi énekese, Koroknai Árpád, valamint az idén Veszprémben Petőfi Sándort, Magyarpolányban pedig Jézust is alakító Ragány Misa a lázító Laborc szerepében tűnik fel.

Koreográfus: Fabu Bettina

Torda szerepében a P.Box és az Omen korábbi énekese, Koroknai Árpád
Koppány: Nagy Szilárd
Laborc: Ragány Misa

Közreműködik az Igrice Néptáncegyüttes.

 

 

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások