Színház

KakasKakasKakas

táncelőadás, magyar, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A legenda szerint Kacusika Hokuszai, a 19. század legjelentősebb japán festője egy alkalommal egy kakas megfestésére kapott megrendelést. Hónapokkal később, amikor a megbízó megjelent, hogy a képet átvegye, Hokuszai csak annyit mondott: "Még nem készült el a kép." A türelmes megrendelő újra és újra eljött, de a válasz mindig ugyanaz volt. Végül, tíz év múltán, amikor a megrendelő újra megjelent, Hokuszai kitett egy üres vásznat, és néhány másodperc alatt megfestette a kakast. A megrendelő értetlenül nézte a képet: "Miért kellett erre tíz évet várni, ha néhány másodperc alatt elkészült?" Hokuszai ekkor kinyitotta műtermének ajtaját, ahol több száz kakasfestmény sorakozott. "Most már bármikor meg tudom festeni" - válaszolta.

Az Artus - Goda Gábor társulata új bemutatójában e történet nyomán jár körül alapkérdéseket. "Mikor gondoljuk, hogy jó és kész valami, amit létrehoz(t)unk? Mi a helyzet saját, többször száz napos életünkkel, amit folyamatosan teremtünk? Mi ez a görcsös késztetés, hogy folyamatosan minősítsük, bíráljuk, megítéljük magunkat? És ki a megrendelő? Kinek az elvárásai szerint éljük életünket, festjük meg pillanatainkat?" (G. G.)
Minden mozdulat teremt valamit, de egyben valami korábbit el is tüntet. Minden pillanat, minden teremtő mozdulat egy újabb reggel, melyre a Kakas emlékeztet. A mű mozgásanyagában megtalálhatók a festés gesztusjegyei, a kínai Shen Dao botgyakorlatok, melyek aztán az alkotó táncosok személyes gesztusaiban összegződnek. A koreográfia részben ismétlésre, a gyakorlás nemesítő, embert formáló lényegére épül, ahol nem a végső produktum, hanem az oda vezető út, illetve az úton levés minősége válik tartalommá.

A(z) Artus előadása

Bemutató időpontja:

2009. október 15., Artus

Stáblista:

Hozzászólások