Színház

Leonida naccsás úr és a reakció

előadás, 70 perc, magyar, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A fiatal rendezőnő, Diana Dragoş előadása elsősorban eredetiségével lepi meg a közönséget. A rendezés, a díszletek, a zene és a két szereplő kifinomult játéka egy emlékezetes előadást eredményez.

A jól ismert Caragiale figurák, Leónidasz nagyságos úr és Effi asszonyság, már-már felismerhetetlenek, az öregedéssel járó szenilitás hangsúlyozásával sokkal inkább Ionesco alakjaira (pl. Székek) emlékeztetnek. Mindezek ellenére, ez annyira nem egy váratlan rendezői elképzelés, ám a minden részletre kiterjedő partitúra és a két színész, Mirela Cioabă és Dan Cornescu, szereplőmegformálása az elmúlt évek színházi életének egyik nagy revelációja.

A klasszikus darab abszolút újítása egy nyugtalanító elem beemelése, a népet - amely itt nemcsak "hallható", hanem látható - fiatal, death-metalra és kamaszos-gótikus vámpírnak öltözött fiatalok alkotják. Az őrjöngésig fokozódó táncuk és a közönség füleit is próbára tevő rockzene sikeresen megteremti azt a félelemteli szorongásos hangulatot, amely szereplőinkben is kialakul. A harsány komédia ellenére a Walpurgis-éj, felemészti hőseinket.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 21., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások