Színház

Márton András: Karakterből

előadás, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Nagy emberek, kisemberek, celebek és egyebek A XX. századból a színészből lett Los Angeles-i főkonzulból lett színész szemével. Történetek, viccek, eszmefuttatások a színészet és a diplomácia határvidékéről.

Élete során, a színészeten, színházi rendezésen kívül volt diplomata Amerika mindkét partján, asztalos Finnországban, számos színházi szakkönyvet és színdarabot fordított magyarra, több egyetemen és színészképző műhelyben tanított itthon, és Amerikában, doktori fokozatot szerzett, kommunikációs tréningeket tart.

Ebből a színes életpályából automatikusan következik, hogy rengeteg érdekes emberrel találkozott, különös szituációkba cseppent, és mivel életfilozófiájától nem áll távol a fanyar humor, ezeket az eseményeket szórakoztató formában dolgozta fel és meséli el önálló estjén, az Újvilág rapszódiában.

Az est anyagát elsősorban a Los Angelesben töltött hat év élményeiből állította össze. Mint vezető diplomata "hivatalból" találkozhatott az Egyesült Államok akkori és korábbi elnökeivel, kiemelkedő politikai szereplőivel, amerikás magyarokkal, kisemberekkel, celebekkel, és milliárdosokkal. Ezeket a találkozásokat Márton András egy színész, színházi szakember szemével láttatja közönségével. Az est végén nem csak a színészmesterségről, hanem Ronald Reganról, Bill Clintonról, Richard Nixonról, George Shultzról, Zsazsa Gáborról, a XX. századvégi amerikai életről tud meg olyan dolgokat, amelyeket csak egy szakavatott "idegenvezető" mutathat meg.

Az est műfaji megjelölése "intellektuális stand up". Ez jelenti azt is, hogy egyedül, egyes szám első személyben van jelen a történetek résztvevője, - sokszor szenvedő alanya - és szerzője, meg azt is, hogy lehet rajta sokat nevetni.

A(z) Átrium előadása

Stáblista:

Hozzászólások