Színház

Nincstelenek

előadás, 2024.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

2023-ban lenne hatvan éves Debrecen valaha volt egyik legnagyobb írója és költője, Borbély Szilárd. A 2024-es év azonban nem a születéséről, hanem a tíz éve bekövetkezett haláláról szól. E kettős évfordulóra — mintegy emléket állítva — készít Botos Bálint a szerző első és egyetlen regényéből, a Nincstelenekből színpadi adaptációt.

A regény atmoszférájához hűen Botos Bálint rendezésében is elsősorban a szabadság hiányának és kétségbeesett keresésének lehetünk tanúi. Egy olyan faluban, amely fél, de biztonságot is ad, amely emlékszik, de könnyen felejt. Egyszerre reális és meseszerű, reménytelen és reményteljes, kegyetlen és érzékeny.

Borbély Szilárd egy alföldi kis falu nagyon is földhözragadt valóságát írta meg egy nehéz sorsú család történetén keresztül, feltárva egy sokrétegű, összetett világot is: a falu alatt áramló titokzatos folyókat és talán egész Kelet-Európa elfeledett, nélkülöző, küszködő szegényeit. Megszokhatatlant és teljesen megszokottat, egyszerre banális, mégis rendkívüli világot ötvöz Borbély. Otthont teremt. Ismerős, nehéz otthont. És ez köszön vissza a színpadról is.

DRAMATURG: Dálnoki Réka

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2024. január 12., Csokonai Színház

Stáblista:

Szereplők

MNEMOSZÜNÉ
APA ÉS POPESCU
MÁLI, MESIJÁS, JUSZTI
GUSZTI, KÜLDÖTT, TISZT, TÉESZ ELNÖK, KERETEZŐ
máj. 18.
  • Kóti Árpád terem (angol felirattal)

Hozzászólások