Színház

Orfeusz és Euridiké

balett, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Líraian szép történet Orfeusz megindító meséje, mely szól a művészet erejéről, a szerelem hatalmáról, emberi gyarlóságról és hősi önfeláldozásról egyaránt. Orfeusz az alvilági utat is vállalta, hogy feleségét, Euridikét művészetének erejével kiszabadítsa Hádész birodalmából. Énekével mindenkit elbűvölt, még az alvilági isteneket is. Hősünk azonban ember volt, esendő. Vágyakozása türelmetlenné tette, az isteni törvényeket megszegte, ezért elveszítette szerelmét. A bűntudattól űzött Orfeusz képtelen felesége nélkül élni. Ámor menti meg az öngyilkosságtól s visszaadja neki Euridikét.

A művészet csodálatos hatalom, még az isteneket is meg tudja győzni, a szerelem ereje végtelen, de az ember - esendősége miatt - mégiscsak kiszolgáltatott marad a túlvilági hatalmakkal szemben.

"Gluck muzsikájának és librettójának inspirációjára, abból kiindulva szeretném új kortárs koreográfiámat megalkotni a Pécsi Balett táncművészeivel, a ma táncszínpadára alkalmazva ezt az örökérvényű történetet, dinamikusan újraértelmezve e méltán híres operát."

Cameron McMillan

Az elmúlt évadok tematikáját követve ismét a bemutatóhoz készül a zenei anyag. Riederauer Richárd Gluck zenéjét adaptálva komponál különleges atmoszférájú balettzenét kifejezetten a Pécsi Balett számára.

A(z) Pécsi Balett előadása

Bemutató időpontja:

2015. április 24., Pécsi Balett

Stáblista:

Hozzászólások