Színház

Petite Mort

balett, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Jirí Kylián a Salzburgi Fesztivál részére alkotta ezt a darabot, Mozart halálának 200. évfordulójára. Zenei háttérnek Mozart két legszebb és legnépszerűbb zongoraversenyének lassú tételeit választotta ki. "Kérem, ne tekintsék ezt a nagyon is tudatos választást provokációnak vagy meggondolatlanságnak: így ismerem el, hogy olyan világban élek, olyan világnak vagyok a része, melyben semmi sem szent, melyben a brutalitás és az önkény közhelynek számít! Szándékom szerint két antik torzót kívántam általuk mutatni: fejük és végtagjaik - a szándékos rongálás bizonyítékaként - levágva, alkotójuk spirituális erejét tükröző szépségüket azonban még ez sem képes tönkretenni."

A koreográfia hat férfira és hat nőre készült - valamint hat kardra, melyek táncpartnerként szolgálnak, s ebben a minőségükben olykor rakoncátlanabbnak és makacsabbnak bizonyulnak, mint egy hús-vér ember. Az általuk megjelenített szimbolika erősebben jellemzi a produkciót, mint bármiféle történet. Agresszió, szexualitás, energia, csend, kifinomult érzéketlenség és sebezhetőség - ezek mind fontos szerepet játszanak.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

Edmond Dantes 2013 jún. 12. - 08:16:37 Előzmény doktormacko1
Ölég gyengére sikeredett ez a szezonzáró Erkeles saláta-balettkoncert. Lesöpörték a padlásról a maradékot. Éves szolgálatszámnak is bizonyára ki kell(ett) tölteni az együttesnél. Elsõ rész harmatos, Kilián pedig és még mindig eléri a hatást.
10/10
doktormacko1 2013 jún. 02. - 18:58:39 10/10