Színház

Rómeó és Júlia

előadás, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztiválakadémia Budapest olyan rendkívüli színészekkel kelti életre a Zeneakadémia Nagytermében Prokofjev Rómeó és Júlia szvitjét, mint Molnár Piroska, Zsigmond Emőke, Bánfalvi Eszter, Székely B. Miklós, Nagy Norbert. Rendező: Galgóczy Judit. A produkció a négynapos, mesterkurzusokat és zenetörténeti előadásokat is tartalmazó koncertsorozat záróprogramja. Az első évben négynaposra szervezett hiánypótló kamarazenei fesztivál külföldi és hazai kiválóságok sokaságát, a műfaj igazi csillagait hozza el a budapesti közönség számára.

"Shakespeare "meséje" tanulságot oktat, még ha csak az előadást ünneplő taps idejére is. Shakespeare-nél van egy Jó Herceg, aki békét akar. Prokofjev a szvitben reményvesztettebben, komorabban, hitetlenebbül fogalmaz.

Az 1935-36-ban összeállított szvit, bár későbbi balett /1940/ zenei tételeinek dramatikus csomópontjait használja, nem törekszik a történet lineáris imitálására. Valódi, önálló, torokszorító sűrítménye Shakespeare Rómeó és Júliájának. Égboltja sötét ködös, Erosz és Thanatosz párviadalából Thanatosz kerül ki győztesen. A szvit kb. 25 percben valóság felettivé, nosztalgikussá szublimálja az elveszett gyerekkor, a tisztaság, a valódi érzelmek, a megváltó szerelem iránti vágyat. A valóság nem mese, a valóság halál, hiszen nem lehet élni, amíg a valóság ilyen.

"Volnál csak ifjú, volnál Júliámé -
Egyórás férje, s bátyja gyilkosa -
Égnél csak így és volnál száműzött:
Jajongnál akkor, tépáznád hajad."

(Rómeó, a felnőtté vált Rómeó szavai ezek, a mindkettőjüket segítő naiv Lőrinc baráthoz.)

A(z) Zeneakadémia előadása

Stáblista:

Szereplők

Capuletné (Júlia anyja)
Lőrinc barát

Hozzászólások