Színház

Sebben a tenger

előadás, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Szüksége van-e a közösségnek az egyénre? Mármint, nem láncszemre, téglára, lakosra, szavazóra, munkavállalóra, nem adózóra, vagy apára, nem infrastruktúra-, és kultúra-használóra, nem mobil-internet-felhasználóra, hanem: őrá? És őneki szüksége van-e a közösségre, a befogadóra és őrzőre, megtartóra és elengedőre, munkája nehezen édesedő gyümölcseit tisztelőre, elfogadóra? "Szerethetem én a hazámat, és megtehetek érte mindent, de vajon az én hazám egy szemernyit is visszaszeret-e engem?" A közösségnek vajon csak akut feladatok ellátásában, levezénylésében és megvalósításában van szüksége őrá? Ami a szükséges-elégséges feladatvégzések és feltételrendszerek közepette fölgyülemlik - levezetésre szoruló felesleg csupán? Földalatti csatornákon vonul le a haszontalan gőzízű hév. Nincs dolgunk vele, nem lehetne hasznunk belőle? De ki a közösség? Nem egyének halmaza-e? Hol tűzetik ki a társadalmi "nézésirány", ami felé nézni és húzni már belső késztetésnek tetszik? Avagy talán ki se tűzetik, csak a jószolgálati polgár buzgalmában igyekszik kitűzetve látni, - a görögök nagyobb dicsőségére?

Trója felé
A görög hadsereg Trója felé menet, egy lakatlan szigeten partra teszi Philoktétészt, mert kígyómarta sebe szörnyű bűzt áraszt, és fájdalomüvöltéseitől kísérve nem lehet háborúba menni. Tíz év múlva jóslatot kapnak: a harcot csak Philoktétésszel és mágikus íjával nyerhetik meg. Küldöttség indul a szigetre...

Trója alól
Lémnosz a sziget, ahol Philoktétész magányosan tengeti napjait, olykor a fájdalom emberalatti, életen túli görcsös rohamaiban vergődve. A roham utáni csend, mindig a tisztánlátás, a már-már személyen túli gondolati precizitás imaórája. A sziget tikkasztó sivatag némelyik feldolgozásban, másikban fagyos jégszirt éppen. Senkiföldje. Philoktétész meggyőzését Odüsszeuszra bízzák, aki 10 éve az "internálást" is végrehajtotta. Ő a fiatal Neoptolemoszra (Akhilleusz fiára) "ruházza át" az érvelést. És amikor minden hiábavalónak bizonyul, közbelép Héraklész és a deus ex machina (isteni közbeavatkozás): mégis el kell indulnia Philoktétésznek Trójába. De addig? Addig? Úgy véli, egy egész élet telik el, letelt az élete.

Philoktétész sebe
Hogy is van azzal a kígyómarással? Mikor szerezte, hol és vajon mi okból - e sértődékeny istenrendszer büntet, jutalmaz akut bolondériái szerint, vagy lehet valami, ami elkerüli a figyelmét?

A(z) Nádor Galéria előadása

Stáblista:

Hozzászólások