Színház

Spiritiszták

opera, 2 felvonás, olasz, 2014.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Selmeczi Spiritiszták című operája különös történetet jelenít meg. A századfordulós orosz arisztokrácia világában zajló farsangi történet a már-már irracionális gesztusok, drámai cselekmények fűzére, mely a valóság, az álomvilág, illetve a színlelés közötti keskeny határmezsgyén lebegteti hőseinek sorsát.

A librettó alaphelyzete Alexandr Blok, híres orosz szimbolista költő Komédiásdi című színművéből származik: a dúsgazdag, mellesleg spiritiszta orosz herceg vendégül hív egy olasz commedia dell'arte társulatot, báli vendégei mulattatására. A ripacsok azután alaposan fölkavarják a dekadens orosz high society életét. Az ellenállhatatlan Colombina feldúlja a férfiszíveket, a könnyed és cinikus Arlecchino, a naív, de robbanékony Pierrot a mediterrán eszmények nevében próbál hatni a borús szláv kedélyre, nem sejtve, hogy a játék hamarosan komolyra fordul, s a két távoli vérmérséklet az élet dolgainak mélyebb megértésében találkozik.

Az operát olasz nyelven komponálta a szerző, élve az opera "anyanyelvének" akusztikai sugallatával, ritmikai és melodikai adottságaival. Dráma és poézis eme sajátos ötvözete, a zenei megvalósításon túl, az előadókat szokatlanul nagy színészi feladat elé állítja. A reménybeli végeredmény egy kifinomult látlelet az európai lélek végtelen gazdagságáról.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2014. január 19., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások

jooasszony 2014 jan. 19. - 22:26:18
Üde, modern ugyanakkor dallamos kortárs zene kiváló szereplõkkel és rendezéssel. A zenekar és a rendezés is csodálatos volt.Selmeczi zenéje nagyon jó arra, hogy más -eddig nem annyira elfogadó - csoportokat is megnyerjen az igényes, "komolyabb"zene számára.