Színház

Szabadságra fel!

előadás, 60 perc, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Magyarországon ma komoly gondot jelent a közösségi terek eltűnése és hiánya, amely helyek könnyebbé tehetnék az együttélést és oldanák a feszültségeket. Ilyen közösségi terek voltak a helyi nevezetességnek számító szegedi úszóházak, amelyek az 1970-es évektől kezdve egyre vesztettek népszerűségükből, és az egykor Párizsból hozott friss levegő megrekedt. Olyan összművészeti projekt létrehozása a célunk, ami a valaha élénk, nyitott közösségi tér aranykorának történeteit és hangulatát megidézve felhívja a figyelmet annak létére, és tereinek újraértelmezése megnyithatja a párbeszédet használati funkciójának megújításáról.
Az éjszakai előadás első felében a nézők egy, az egész teret behálózó hanginstalláció által kísért performanszot tekinthetnek meg, ami az egykor Szőnyi, most Szabadság úszóház hőskorának tipikus szereplőit és mindennapos élethelyzeteit veszi alapul, és azokból kiindulva teremti meg sajátos világát. Ezt követően a nézők végigjárhatják az úszóházat, hangforrásokból és vetítésekből összeálló újabb történeteket ismerhetnek meg, majd a "szellembüfében" némi étel, ital és kártya társaságában az úszóház jelenlegi bérlőivel, egyesületi tagjaival is közelebbi kapcsolatba kerülhetnek.

A produkcióban résztvevő alkotók mindegyike fiatal, már bizonyított művész, akik szeretnek kísérletezni és szerteágazó érdeklődésüket és tudásukat a színházi tereken kívül is kipróbálni. A szegedi Lengyel Katalin évek óta foglalkozik a művészet társadalmi szerepével. Ennek keretében 2010-ben létrehozta a Respect Art Mozgalmat, ami a mindennapi kreativitást igyekszik elősegíteni. Somló Dávid zenész, szociológus több hangtájat is készített már előadásokhoz. A nemzetközi koprodukcióban készült Images of Villages utcai táncszínházhoz egy elképzelt, kihalóban lévő falu atmoszféráját jelenítette meg francia, belga és angol városok tereire, míg a budapesti Öntödei Múzeum vasai között a bányászhimnusz különböző változataiból csinált kvadrofon gyárzenét. Vass Imre saját munkáiban az utóbbi időben előtérbe került a performanszművészet, valamint az előadó és a közönség közötti kapcsolat.

A(z) Szabadság Úszóház előadása

Stáblista:

Hozzászólások