Színház

Szentivánéji álom

balett, 1 felvonás, 65 perc, 2023.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Táncszínházi előadás William Shakespeare műve nyomán, Kecskemét City Balett - Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

„Tragédiának nézed? nézd legott komédiának s múlattatni fog!”

Madách Imre akár a Szentivánéji álom jeleneteire is gondolhatott volna, amikor papírra vetette ezeket a sorokat. Shakespeare e talányos műve bővelkedik a kétarcú helyzetekben, amelyek csak a nézőpontunktól függően mutatják szomorúnak vagy vidámnak mindazt, amiről éppen szó van.

Egy zseniális színházi elme, aki nemcsak nagy költő, de az emberi jellemről is mindent tud, amit tudni érdemes; egyszerre láttatja életünket szépnek és rútnak, költőinek és közönségesnek, drámainak és komikusnak, magasztosnak és kisszerűnek, szánandónak és nevetségesnek. Felvonulnak itt aktuális bújukkal-bajukkal emberek és tündérek, perlekedő fejedelmek és igyekvő mesteremberek, boldog és boldogtalan szerelmesek, magányos manók és összegabalyodott párok.

Egyvalami közös bennük: mindnyájan a boldogságukat keresik az athéni erdőben ezen a bűvös nyárközépi éjszakán. Van aki sikerrel jár, van aki nem annyira. De nem adják fel; kutatják, amíg csak erejükből telik. Sokszor kerülnek nevetséges helyzetekbe, amiket persze roppant tragikusnak látnak egészen addig, míg másnap fel nem virrad egy új reggel, s a tündöklő napfényben már minden siker és kudarc más arcát mutatja, mint az éjszaka sötétjében. A gondok már nem annyira drámaiak, a problémák már nem olyan megoldhatatlanok, s újra jó szívvel derülhetnek magukon és egymáson, de leginkább velük együtt mi nevethetünk magunkon, hiszen ők valójában mi vagyunk, s mi is rájövünk, hogy a lényeg csak annyi, hogy: „Az élet szép… Tenéked magyarázzam?”

Táncolják a Kecskemét City Balett tagjai:
Puck - Nagy Nikolett
Demetrius szerelmes Hermiába - Földesi Milán m- v.
Heléna szerelmes Demetriusba - Gömöri Lara
Lysander szerelmes Hermiába - Pavleszek László
Hermia Egéus lány, szerelmes Lisanderbe - Bakonyi Jusztina m. v., Oberon tündérkirály - Raj Martin
Titánia tündérkirálynő - Varga Lotti
Theseus Athén ura - Szigethy Norbert
Hyppolita Amazonkirálynő, Theseus menasszonya - Hoffmann Luca
Zuboly - Rancz Illés
Egéus, indiai fiú - Karácsony Anna Magdolna
Tündérek - Weisz Tícia Szonja, Wéninger Dalma m. v.
Mesterember - Takács István, Rancz Illés

A(z) Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások