Színház

Tilos csillagon

zenés előadás, 50 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulatának előadása.

Többnyelvű verskoncert Pilinszky János és horvát, lengyel, német, román, szerb és szlovák költők verseiből.

Pilinszky János tavaly lett volna 100 esztendős. Versei, esszéi sokak képzeletét megmozgatták,és műveit számos nyelvre lefordították. Mély filozófiája, kereső istenhite, húsbavágóan fájdalmas írásai a világról és az ember esendőségéről mindig aktuálisak, de most ebben a furcsa, felfordított létben talán még inkább azok. Az egyes szavak, kifejezések, együttesen és kiragadva is rendkívüli erővel bírnak. és képesek arra is, hogy a megfogalmazhatatlant is megformálható szavakba öntsék. Úgy kavarognak a versekből megszülető képek, ahogyan bennünk is megszólalnak a gondolataink. Emberi kommunikációban szegényes világunkban szerényen, odaadóan, de határozottan peregnek, csengenek, megérintenek és behálóznak ezek a csodálatos, megváltó szavak. Mindent elmondanak rólunk és belőlünk. Arra ösztökélnek, hogy apró kavicsként beledobjuk azokat lelkünk legmélyébe, és még a mindent beburkoló sötétségben is meghalljuk a reményt. Pilinszky írásai mellé izgalmas, XX. századi és kortárs horvát, lengyel, német, román, szerb és szlovák költők verseit válogattuk. Ezek a versek, akárcsak Pilinszky versei két nyelven szólalnak meg, olykor töredékesen, máskor kibontva, mint egy különleges, egzotikus virág. Egymásba fonódva és egymástól elkülönítve is egyedülálló élményt jelentenek.

„Én tiltott csillagon születtem,

a partra űzve ballagok,

az égi semmi habja elkap,

játszik velem és visszadob.” (Pilinszky János)

A Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata ezúttal a verseket hívja segítségül, hogy egy különleges, áttetsző, de mégis erőteljes előadást hozzon létre, melyben a mai ember kétségeivel, bánatával, gyengeségével, erejével, mindenen átható szeretni vágyásával és szeretetéhségével szembesíti közönségét.

Szereplők: Álmosd Phaedra, Frank Ildikó, Jurkovits Zorica, Trojan Tünde, Ember Tibor, Galda Levente, Gyurity István, Ionescu Raul

Színpadkép: Álmosd Phaedra, Dégi János

Video: Mészáros Péter

Dramaturg: Trojan Tünde

 

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások