Színház

Vass Imre: Relax

táncelőadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Mivel próbáljuk kitölteni a feltöltődésre szánt időnket? Tudatában vagyunk, hogy mire vagyunk ráfeszülve? Le tudunk-e állni a pörgéssel? Hogyan, tudunk megpihenni, kikapcsolódni? Mi az, ami feltölt?

Életmódunk, a digitális környezet és a világ történései is egy állandósult fizikai és idegrendszeri aktivitásban tartanak minket, a stressz ömlik ránk minden irányból. Végtelen módon tudunk befeszülni és még az ellazulás kényszere is ránk nehezedik.

A kapitalista beidegződések miatt azonban a relaxáció és a pihenés kultúráját is áthatja a produktivitás eszméje, arra ösztönözve minket, hogy a szabadidőnket minél hasznosabban, minél aktívabb programokkal töltsük ki. Pihenés helyett sokszor a szórakozást választjuk - a fogyasztási körforgás aktív résztvevőiként maradva, magunkat relaxációtól és töltődéstől valójában megfosztva.

A relaxáció a test és az elme feszültség és szorongás mentes állapota. Az ellazulás és feltöltődés szükséges ahhoz, hogy a mindennapi stresszel a szervezet meg tudjon birkózni. Az, hogy képesek vagyunk lelazulni azonban csak az első lépés, a visszatérő (krónikus) befeszülések oldásában, a gátló viselkedésbeli mintázatokkal való munkában.

Film: Kőrösi Máté

Stáblista:

Hozzászólások