Aktívan Hévízen és a Keszthelyi-hegységben

Hévíz a hazai és külföldi turisták előtt természetesen leginkább a párját ritkító termáltóról ismert. Azonban az új trendeknek köszönhetően egyre többen fiatalabb korosztályokból, akár már a 30-as éveikben is érkeznek Hévízre, elsősorban egészségügyi megelőző jellegű tartózkodásra.

Ez a korosztály egyre több olyan szolgáltatást is igényel, ami Hévíz esetében markáns arculat kiegészítésként jelenik meg. Ilyen pl. a városban egyre többször feltűnő segwayezők látványa, amit egyébként bárki kipróbálhat. Különböző nehézségű, a Tourinform irodától induló túrákból lehet válogatni és a kezdőket természetesen egy oktatás készíti fel a hangtalan suhanás élményére. Mindez alig néhány percet vesz igénybe, amiben a legnehezebb talán kikapcsolni az egyensúlyozási szándékot – hiszen azt tökéletesen megoldja helyettünk a gép.

A kizárólag vezetett túrák alkalmával a sétálóutcában vagy épp a tó környéki erdőkben lehet ismerkedni a segway-jel, tökéletesen biztonságos körülmények között.

Akinek esetleg az élmény túl extrém vagy mást is ki szeretne próbálni, annak hamarosan elérhető lesz a jelenleg tesztüzemben működő automata kerékpár kölcsönzési rendszer is, aminek négy helyszínen is lesznek állomásai a városban.

Természetesen a jól megszokott fürdő is várja az – akár az aktív időtöltésben megfáradt – turistákat, ahol szintén találkozhat új fejlesztésekkel, pl. a szabadtéri fitneszparkkal.


A vízben töltött napok mellett az igazi wellness élményt a természetjárás teszi teljessé, aminek keretében a szintén újdonságnak tekinthető Bakonyerdő kerékpáros körtúrát is választhatjuk. A mintegy 30 km-es túra a Keszthelyi-hegységben vezet és bizony nyomokban emelkedőt is tartalmaz – illetve utána természetesen egy kiadós gurulást is.

A túra Gyenesdiás mellett érinti a közelmúltban az erdészet kezelésében megnyílt Festetics Állatparkot, ami kisgyermekes családok paradicsoma, számos hagyományos háziállat simogatható, etethető, a rendszeres szaporulatnak köszönhetően kisebb – nagyobb verzióban is.

Innen továbbmenve elnyújtottan kezd emelkedni az út a Keszthelyi-hegységben, ahol melegben nem is árt az árnyat adó erdő, hiszen itt szó szerint értelmezendő az aktív turizmus, amíg meg nem érkezünk az erdészet – egyébként virágillatú mezőkkel körbevett - Büdös-kúti erdészházához, ahol – mint a körút legmagasabb pontja - érdemes abszolválni a jól megérdemelt pihenőt.

A vendégházként is működő erdészháztól aztán neki lehet ereszteni a bringát – de csak módjával, hogy az előforduló úthibák az árnyas részeken se érjenek minket meglepetésként. Lefelé persze sokkal gyorsabban haladhatunk és alig néhány perc alatt elérjük a Balatongyörök felett magasodó kilátóhoz tartozó parkolót, pihenőhelyet. Innen néhány perces sétával érhető el a félszigetszerű nyúlványon álló új kilátó, amit a Balaton szinte körbeölel. A tanúhegyektől a déli parti településeken át a teljes nyugati part is látható és visszatekinthetünk a Keszthelyi-hegységre is.

A kilátó parkolójába visszatérve pillanatok alatt begurulunk Balatongyörökre, ahol az egyenes irányt tartva érdemes végig legurulni a Balatoni Bringakörútra, ahol jobbra fordulva indulunk Gyenesdiás felé.

Néhány kilométer után megállásra késztet a vonyarcvashegyi Szent Mihály domb és kápolna. A mintegy természetes kilátóként szolgáló dombon a rómaiak őrtornyot építettek, majd a középkorban vár is volt a tetején, mielőtt a kis kápolna felépült.

Innen továbbra is a forgalomtól elválasztott kerékpárúton térhetünk vissza Keszthelyre.

A körutat a jó táblázásnak és térképeknek köszönhetően egyénileg is lehet teljesíteni, de vezetett túrák is kérhetők a környékbeli turisztikai szervezeteknél.

Tourinform Balatongyörök, tel:+36-83-346-368;

Tourinform Vonyarcvashegy, tel: +36-83-348-253

Tourinform Gyenesdiás, tel: +36-83-511-790

Tourinform Keszthely, tel: +36-83-314-144

Tourinform Hévíz, tel. +36-83-540-131

továbbá www.west-balaton.hu weboldalon.