Nagyon Balaton - a Balaton ünnepe

Második alkalommal rendezik meg a Nagyon Balaton rendezvénysorozatot, és a Nyitott Balatonhoz hasonlóan a szervezők is szeretnék bebizonyítani, hogy a szezont igenis ki lehet tolni, és az nem feltétlen fejeződik be az augusztus 20-i tűzijátékkal.

A június 6-tól egészen október közepéig tartó kultúrdömping a Balaton Régió legizgalmasabb, legnívósabb programjait tömöríti, számukra kíván a jelenleginél jóval nagyobb nyilvánosságot biztosítani. A tavaly debütált B.my.Lake és STRAND – Nagyon Zene Fesztivál mellett a szervezől idén is több új rendezvényt indítanak útjára. A közel 20 eseményt felvonultató programhoz 2014-ben a Művészetek Völgye, az ARTplacc, a KULTKIKÖTŐ és a MasterCard Balaton Sound is kapcsolódott, de lesznek sportesemények és képzőművészeti programok is.

De most lássuk az egész nyarat betöltő és átívelő programokat:

- CSÍK Zenekar – KompKoncert: Június 6-án Tihany és Szántód között a Balaton közepén kapcsolódik össze két komp, amelyen a Csík Zenekar ünnepi koncertjével, a Balatoni Hajózási Zrt-vel közösen nyitja meg a szervező, a VOLT Produkció Kft. a Nagyon Balaton-t.

- Rá egy hétre Siófok Fő terén létesül egy  interaktív VB-Teraszt, ahol nemcsak meccset nézni és szurkolni lehet, de különféle sportprogramok is várják a közönséget. Lesznek pódiumbeszélgetések, elemzések szakkomentátorok segítségével.

- Idén is lesz KULTKIKÖTŐ. A balatonföldvári esemény keretében június közepétől szeptember végéig színházi előadások és koncertek zajlanak a közel 1000 fős, hangulatos helyen. Újdonság idén, hogy bár a központ természetesen most is Földvár, de bekapcsolódik helyszínként Balatonfenyves és Balatonlelle is. Első alkalommal látogatnak el a fesztiválra határon túli színházak – Szabadkáról, Újvidékről és Kassáról. Különlegesség továbbá, hogy június 28-án a Bagoly és cica című komédia országos bemutatójára kerül sor, Jordán Adél és Szabó Kimmel Tamás előadásában.

 

- Július 10-én indul a Balaton legnagyobb fesztiválja, a MasterCard Balaton Sound, amelyre várhatóan napokon belül minden bérlet elfogy – az előrejelzések szerint 120.000 vendég érkezik idén Zamárdiba, Európa legjobb közepes méretű fesztiváljára. Fontos megemlíteni, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel idén a fesztivált valamelyest kibővítették, így 20-30%-kal több látogatót tudnak ez évben fogadni.

- Tihanyban július 12-20-a között pedig az immár negyedik ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál keretében Páneurópai Kortársművészeti Piknik: képzőművészet, videoművészet, fotóművészet, irodalom, zene, tánc, színház, filmek és gasztronómia –mindezek válogatása várja majd a közönséget Tihanyban. A művészet iránt érdeklődő laikusok, a műértők és kurátorok, a köz-és magángyűjtemények képviselői ebben az évben is különleges kulturális kaland részesévé válhatnak a Balaton parti településen, ahol a hagyományostól eltérő körülmények között mutatják be a legfrissebb kortárs művészeti törekvéseket. Témája idén a rendszerváltás 25. évfordulója lesz, így a Balaton tíz napra ismét a keleti és nyugati világ találkozópontjává válik, ahol a művészet és a közönség egyszerre szabadulhat ki a négy fal közül. Jelen lesz közösségi eseményekkel, projektekkel és válogatásokkal a Ludwig Múzeum, a MOME és  CAPA Központ is.

- A nyár során három alkalommal, három helyszínen – Fonyódon – július 12., Siófokon – július 19., és Révfülöpön – augusztus 9. jelentkeznek a Nagy Csobbanás című ingyenes, családi fesztivállal, ahol koncertek, sportprogramok, játékok várják a családokat.  A szervezők kiemelték, ide nem csak a gyerekeket várják (bár azért gyerekbarát hangosítást terveznek), a rendezvény fő célja, hogy közös együttlétet és szórakozást biztosítsanak a családoknak. A bulihangulat garantált: fellép többek között Kardos-Horváth janó és az Ocho-Macho is.

- Idén a Művészetek Völgye is kapcsolódik a rendezvénysorozathoz. Az ország legrégebbi fesztiválján a látogatók a már klasszikusnak mondható művészek előadásai mellett új fellépőkkel, programokkal és helyszínekkel találkozhatnak július 25. és augusztus 3. között Kapolcson és környékén. Idén a Völgy mottója a tradíció mellett az innováció is: a program számos új elemmel bővül, pl. kitelepül a Design Terminál egy startupper központtal, de Harcsa Veronikának is lesz saját udvara. Lesznek tovább QR kódokkal ellátott Völgytáblák, aminek a segítségével kedvezménypontokat lehet gyűjteni, ami engedményt jelent a belépőjegy árából.

- A Palóznaki Jazz és Bor Piknik, melyen a kiváló hazai jazz előadók mellett olyan fellépők is helyet kaptak, mint a modern zenei irányzatokat ötvöző DePhazz, idén 3. alkalommal kerül megrendezésre. A zenei programok mellett képzőművészeti és családi eseményekben is részt vehetnek a látogatók. A szervezők nemes célokkal indultak neki az esemény megszervezésének. Idén is lesznek fogyatékkal élő kézművesek, akik átadják tapasztalataikat a gyerekeknek. Az eseményen elkészült gyerekrajzokból pedig esténként fényfestők varázsolnak igazi fénylő műalkotásokat. Ez évben is lesz használt ruha-kötél, amiről akkor vehetjük le a nekünk tetsző darabokat, ha cserébe felteszünk egy másik ruhaneműt. A befolyt összeekből pedig a Felsőörsön működő Snétberger Zenei Tehetségközpontot támogatják – az anyagiakon kívül fellépési lehetőségekkel is.

- A múlt évben debütált B.my.Lake fesztiválra idén – augusztus 18-tól 21-ig - a tavalyinál is nagyobb érdeklődés jellemző. Az Európa legjobb új fesztiválja díjat a hollandiai Groningenben a Yourope Fesztiválszövetségtőll elnyerő eseménysorozat a balatonvilágosi Club Aliga Üdülőközpontban közel százhúsz hazai és nemzetközi dj-t vonultat fel, amelyre itthonról és Európa több pontjáról érkeznek vendégek. A szervezők elmondták, hogy a nagy érdeklődés ellenére szeretnék megtartani a butikfesztivál hangulatát, ezért maximalizálták a jegyek számát, de a program ennek ellenére 4 naposra bővült. Folyamatos műsoridő, non-stop programok.

- Augusztus 8-án Siófokon, a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon az Omega együttes ad koncertet. Az Omega Oratórium dalai nem erre az alkalomra születtek, hanem szemelvények az életműből. A legkorábbi dal 1970-es, a legkésőbbi 2006-os szerzemény. A dalok egységes hangszerelésével, klasszikus zenei formákba öntésével az Omega együttes által létrehozott életmű újabb zenei dimenziókban él tovább, most először a Balaton Régió legnagyobb és legkorszerűbb szabadtéri színpadán, Siófokon. 

- A Balaton Régió egyik legnagyobb hagyományú és legszínvonalasabb borfesztiválja, a Füredi Borhetek is része a Nagyon Balaton programsorozatnak.  Az annak idején egy héttel induló, de lassan már egy hónaposra duzzadó füredi borfesztivál az ország legtovább tartó borfesztiválja. Idén augusztus 9-31-ig zajlik majd. Míg tavaly három nap programja kapcsolódott a Nagyon Balatonhoz, addig idén már egész augusztusban, összesen 10 koncertet delegálnak Füredre a sorozat szervezői.

- A zamárdi STRAND – Nagyon Zene Fesztivál augusztus 20-án a Tankcsapda 25. születésnapi koncertjével indul, a fellépők között pedig John Newman, a Papa Roach, a Parov Stelar Band, a Knife Party és Dub FX is megtalálható ugyanúgy, mint a Nagy-Szín-Pad című “tehetségmutató” verseny legjobbjai. Fellép még a Quimby, az Irie Maffia és az újra összeállt Kaukázus is.

- De ne zárjuk le a nyarat még a tűzijátékkal. Október 10-12. között Siófokon rendezik meg a Balatoni Halfesztivál, és ez lesz majd a méltó befejezése a 2014-es Nagyon Balaton sorozatnak. A vendéglők lelkesedésére számítva a szervezők idén ismét kreatív halfőző versenyt hirdetnek, és bíznak abban, hogy a séfek friss, szezonális hozzávalókból olyan halas étkeket kreálnak, amelyek bizonyítják, a hal valóban az egyik legjobb falat. A fesztivál nemcsak ízletesen elkészített fogásként prezentálja az uszonyosokat, hiszen a vendégek akváriumokban elhelyezve, a természeteshez közeli állapotukban is megismerkedhetnek a hazai halfajok színe-javával, de a pikkelyesek a mozivásznon is megjelennek majd népszerű rajzfilmek főszereplőiként. Siófok évek óta arra törekszik, hogy a város saját rendezvényei az igényes szórakoztatást szolgálják, ezért a fesztiválokon rendre a hazai könnyűzenei élet elismert szereplői lépnek fel élő műsorral. A II. Balatoni Halfesztivál programjai között olyan előadók érkeznek a Balaton-part legnagyobb városába, mint Péterfy Bori, és lesz Kiscsillag koncert is.

És a sport..! A kultúra mellett pedig még fontos szót ejteni a sportról is, hiszen mi lehet nyugalmasabb, szebb és jobb mozgásforma, mint a Balaton partján egy futás vagy biciklizés?

- Minden eddigi létszámot meghaladva – május 31-én reggel 8 órakor, Balatonaligán –, immár 8. alkalommal rajtol el hazánk egyik legnépszerűbb futórendezvénye, egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye és a legnagyobb hazai balatoni tömegsport esemény, az Ultrabalaton. A táv továbbra is "csak egy kör", azaz 212 km, ami teljesíthető futva vagy bringával, egyéniben vagy csapatban. Az Ultrabalaton egy non-stop esemény. Az egyéni futóknak és váltóknak is 32 óra áll rendelkezésre, hogy teljesítsék a távot.

- BalatonMan triatlon néven pedig Balatonfüred és Balatonkenese ad otthont a régió egyik legnagyobb sporteseményének, amely ugyancsak a Nagyon Balaton része lesz idén. A BalatonMan Füred betétprogramjaként kerül megrendezésre az Energy Fáklyás Futam elnevezésű futóverseny, mely egy fantasztikus hangulatú rendezvényt ígér, hiszen az indulók együtt futhatnak a hazai triatlon mezőny legjobbjaival. Ráadásul mindezt este, egy fáklyákkal kivilágított pályán! Szóval Nagyon Balatonra fel!