Ha szeretnéd, hogy örökre összetartozz szerelmeddel, irány vasárnap a badacsonyi Rózsakő!

Van egy hely, ahová ha kettesben, a szerelmünkkel elmegyünk, örökre megpecsételődik közös sorsunk, és elválaszthatatlanok leszünk. Izgalmasan hangzik, ugye?

Ez a hely Badacsonyban van, és nem másról van szó, mint a badacsonyi Rózsakőről. A szikladarab a Kisfaludy-ház felett található, a bazalttömb évszázadokkal ezelőtt gurulhatott le az akkor még aktívan működő vulkán tetejéről. A kő nevét Szegedi Rózáról kapta, aki állítólag nagyon szeretett ezen a kövön üldögélni költő szerelmével, Kisfaludy Sándorral, és innen csodálni a balatoni panorámát.

A néphit szerint pedig azok a párok, akik erre a kőre ráülnek, háttal a Balatonnak, és megfogják egymás kezét, még abban az évben összeházasodnak, és hosszú, boldog közös élet vár rájuk. De az se csüggedjen, aki egyedül van, ugyanis ha csak rá gondolunk kiszemeltünkre a Rózsakövön ülve, ő máris szerelemre lobban irántunk.

A "kézfogó" után pedig sétáljunk lefele, és tegyünk egy lakatot a felbonthatatlanság jelképeként a szerelmesek kerítésére a többi mellé.

Ezen a hétvégén pedig kiemelten érvényes ez a szertartás, hiszen Pünkösd apropójából tömeges eljegyzést rendeznek a kőnél vasárnap, és várják a szerelmes fiatalokat.

A szerelmespárok vasárnap délelőtt lovas kocsikkal elindulnak a Rózsakőhöz, hogy ott eljegyezzék egymást. Minden jegyespár egy palack Eljegyzési Bort kap ajándékba, melyet májusban a Badacsonyi Borvidék Kéknyelű Borversenyén választanak ki a Badacsonyi Pincészetek legjobb kéknyelű borai közül, ráadásul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület jóvoltából egy szerencsés pár egy egész hétvégén keresztül ingyenesen élvezheti Badacsony vendégszeretetét.

"Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni."