A lengedező lila levendula - Ide menjünk a Balatonnál levenduláért!

Lila, nyugtat és ellazít, használhatjuk olajként, van belőle francia és angol is, elűzi a rosszkedvet, de csinálnak belőle szappant és fagylaltot is. Hogy mi ez? A levendula.

TIHANYI LEVENDULA FESZTIVÁL

Nem véletlenül hoztuk most szóba ezt a növényt, ugyanis Tihanyban mint eddig már számos alkalommal, idén is megrendezik a Levendula Fesztivált, ami a helyi hagyományokra épül. A június-július fordulóján virágzó levendulaültetvény különleges látványt ígér a balatoni félszigetre látogatóknak, ilyenkor lepkevölggyé változik az egész belső sziget.

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának.

Az első levendula fesztivált 2005-ben rendezték meg, a fesztivál fénypontja kétségtelenül az aratás, amin bárki részt vehet. Az aratás során begyűjtött virágból száraz csokrok készülnek. A virágot a Belső-tónál lévő művésztelep nádfedeles pajtájában szárítják, de ezeket értékesítik. A második aratásra majd csak július közepén kerül, mert ekkorra érik be a virágmag, és így lesz alkalmas olajlepárlásra. Száraz virágként bizonyos fajtája molyűzőként használható, olajként pedig gyulladáscsökkentő, nyugtató.

Tihanyról a rendezvény miatt is már sokunknak a levendula jut elsőként eszünkbe, nézzük kicsit utána, hogy hogyan jött be ez a szép és hasznos növény hazánkba, és miért pont a Balatonon és környékén virágzik.

A tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten fekvő levendulaültetvény, ami az első olyan elterülő levendulás hazánkban, ami ipari célból hoztak létre, ez mára az apátság mellett már Tihany szimbólumává vált.

Régen Magyarországon a levendulát még csak a középkori kolostorkertekből ismerték, és a húszas évek közepén Bittera Gyula telepítette az ültetvényt Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Kísérlete olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az itthoni levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Később a levendulás tovább bővült, de a hatvanas években elkezdett lepusztulni, nagy részét be is szántották, de 1986 óta újraindult a levendula termesztés, és azóta  Tihany több területét is beültették.

Ami miatt ez a növény ennyire jól érzi magát a félszigeten, az a fél-mediterrán éghajlat (itt a legtöbb hazánkban a napos órák száma), a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet. Minőségét tekintve a tihanyi levendula még a franciánál is jobbnak számít.

>>> Levendula Fesztivál (Június 16-22-ig)
8237 Tihany
Több helyszínen
(Belső-tó partja, Mádl Ferenc tér, Tihanyi Levendulabolt udvara, a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvény)

 

LEVENDULA PINCE ÉS BORÁSZAT - LOVAS

Tihany mellett van még egy hely, ahol egyre több levendulát találhatunk, ez pedig egy kis pincészet a Balaton-felvidéken, a Balaton északi partján. A Levendula Pince és borászat Lovason található, a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozik. Ezt a békés helyet egy kis almádi kávézó dolgozói ajánlására látogattunk meg, ahhoz, hogy odataláljunk, kellett párszor telefonálnunk, de végül sikerült. Ha meglátjuk a feszületet és az útjelző táblákat, akkor tudhatjuk: jó felé tartunk.

A Kishegyen levő Levendula Pincét és borászatot kilenc éve hozta létre a tulajdonosa, borásza pedig Jakab Ernő mindenről gondoskodik, és mindent megtesz azért, hogy keze közül a legfinomabb borok kerüljenek ki. Mikor leállítottuk a motort, elragadott minket a hely látványa, felemelő volt lenézni a Balatonra, sok pipacs, az elengedhetetlen levendula egy henyélő kutyus és a nyugalom fogadott minket.

Bor és levendula – két szuper dolog, végigkóstolva a pince hordóiban és tartályaiban pihenő borokat, ismét megerősödött a gondolat bennünk, hogy a balatoni bor jó, és nem csak a fehérek frontján (itt náluk Olaszrizling, a Chardonnay, a Juhfark), de a Cabernet Sauvignon is kellemes meglepetést okozott. Ernő elmesélte, egész nap szól egy magnóból a boroshordókban lévő nedűnek a klasszikus zene, mert úgy véli, így finomabbak lesznek a borok.  (Masaru Emoto kísérlete nyomán: http://vimeo.com/16309678  )

Házigazdánkat - miután megkóstoltuk a borokat - a levenduláról kérdeztük.

Itt a levendulának nem csak esztétikai szerepe van – bár meg kell hagyni csodás látványt nyújt, ahogy elterül itt fent ez a lila virágú növény, olajat nyernek ki belőle, és üvegcsékben árulják. Mi is vehetünk a helyszínen belőle. Több faja terem itt a levendulának, és egyre nagyobb területen, az aratás során a levendulaszárakat összefogjak, a virágokat levágják és a szirmokból nyernek olajat.

Ha tehát levendulaolajra, vagy csak egy csokor levendulára, esetleg pár pohár, palack jó borra vágyunk, irány Tihany és Lovas!

>>> Levendula Pince
8227 Lovas,
Kishegy, 055/10.

Bejelentkezés: Jakab Ernő - 06 87 575 042, 06 30 407 9388