Liget és a művészetek - Egy nyugodt séta Almádiban

Almádi a Balaton egyik legelső települése, ha a főváros felől indulunk, és az északi part a cél. Mindenképp érdemes megállni, és betérni, hiszen a művészet egy izgalmas szelete tárulhat elénk.

Művészek kikötője

Az ötvenes években a művészek sokszor a természetet festették, ezért az erdőt vagy a Balatont járták, létrejött a Vörösberényi Művésztelep, a festők pedig a helyi családoknál kaptak szállást és ennivalót. Ez a szellemiség azóta is megmaradt, így Almádi máig rangos nemzetközi és magyar  kiállításoknak ad otthont, ilyen többek között a Balaton Tárlat (Biennálé), ami kortárs képzőművészek seregszemléje. Balatonalmádiban - a  képzőművészeti élet egyik központjában -  jelenleg közel ötven művész él és alkot.

Almádiban az a szuper, hogy a kultúrába itt akkor is belebotlunk, ha nem azzal a szándékkal jöttünk, csak egy kellemes sétát szerettünk volna megejteni. Ideális romantikusoknak is, hiszen itt van a Sóhajok hídja, ami nagyon szép látványt nyújt, a kéklő Balaton egy apró része terül el a híd alatt, és ha ezen átsétálunk, egy szabadtéri szoborparkba csöppenünk.

Nagyszerű érzés úgy sétálni ezen a településen, hogy azt érezzük, kitüntetett figyelemmel bírnak ezek a helyek, és ahelyett, hogy az arra járók megrongálnák vagy ellopnák ezeket a dolgokat, percekig bóklásznak a szobrok és képek között, és élvezik a kultúrsétát.

"Kézfogás" Európa Szoborpark

A Kézfogás Európa Szoborparkkal 2013-ban gazdagodott a település. A hazai és európai művészek alkotásai a Szent Erzsébet ligetben kaptak helyet. Két évente más ország mutatkozik be több szoborral, az első Olaszország volt.

Ahogy az ott található táblán is áll: a szoborpark életre keltését, a szobrok szállítását, felállítását az ott lakók és a helyi kötődésűek segítették, mert erre már nem volt elég a pályázati forráspénz. A tárlat számos eleme időszaki kiállítás része, ezt azt jelenti, hogy bármikor visszatérünk ide, lehet, hogy már újabb szobrokkal találkozhatunk.

Nem kell sokat továbbsétálni, ha megtaláltuk a vasútállomásnál az aluljárót, különleges élményben lehet részünk, és a szobrok után fotókkal és egy kiállítással találkozhatunk. Lent a föld alatt ugyanis van egy tárlat, ami helyi kötődésű művészek munkáiból válogat.

VasútARTjáró

2013-ban avatták fel, és innen elszármazott alkotómesterek olajfestményeivel, digitális fotóival, grafikáival  és akvarelljeivel díszítették ki az aluljárót. A város célja a félévente megújuló tárlattal, hogy minél több embernek megmutassák a művészek munkáit.

Liget Kávéház és Étterem

A múlt és hagyományok nem csak a művészetnél jelenik meg, régi épületekkel is találkozhatunk sétánk során. Ha már magunkba szívtuk a kultúrát, jutalmazzuk meg magunkat egy finom kávéval vagy limonádéval, és üljünk ki a Liget kávéház előtti placcra a fák alá a parti sétánynál.

Innen a Balatonban is gyönyörködhetünk, de abban a közel 100 éves épületben is, ami 1928-ban készült el, és olyan kávéházi múlttal rendelkezik, hogy már kimondottan e célból húzták fel ezt a szép és békét sugárzó romantikus épületet.

Liget Kávéház és Étterem - 8220 Balatonalmádi, Véghely Dezső utca 1. (+3688432044)

Ha tehát nincsen több napunk a Balatonnál, vagy az egyik legközelebbi települést szeretnénk célba venni, érdemes megállni Almádinál, és akár céltalanul elindulni az orrunk után - valami izgalmas biztosan szembe jön majd.