Villáminterjúk a Balatonról – Dolhai Attila

Hétről hétre számunkra izgalmas és érdekes embereket kérdezünk arról, mit jelent számukra a Balaton, mit szeretnek benne és min változtatnának. Villáminterjúk.

Beszélgetés Dolhai Attilával, Jászai Mari-díjas magyar színész-musicalénekesel.

-  Mit jelent számára a Balaton?
- Rengeteg élményt és emléket. Gyerekkori képeket, családi pillanatokat, jó ételeket.

 

-  Ha három szóval kellene jellemezni a Balatont, melyek lennének azok?
- Fények, emlékek, borok.

 

-  Melyik volt a legemlékezetesebb balatoni nyaralása?
- 11-12 éves koromban az egyik balatoni nyaralásunk alatt megállás nélkül zuhogott az eső. Emiatt egész végig ping-pongozni kellett a szobában. Elképesztően mérges voltam és csalódott. Bár itt erősen idézőjelben van az „emlékezetes”, de ezt a nyaralást sosem felejtem el.

 

-  Milyen balatoni helyeket ajánlana?
- Rengeteg gasztrokalandor törzshelye Csapody Balázs Balatonszemesi vendéglője. Szerintem a Kistücsök étteremet mindenki ismeri. De ha mégis akad, aki még nem járt arra, ne hagyja ki. A kovászos uborka krémlevesük utolérhetetlen. De a bort is szeretem és egy pincészetet kiemelni nagyon nehéz. Augusztusban minden évben megrendezik a Balatonfüredi Borhetet, ahol mindent végig lehet kóstolni. Igazi, minőségi pincék lepik el a Tagore sétányt ilyenkor.

 

-  Mit szeret a Balatonban?
- Imádom a hangulatát, a napfelkeltéket és a tó körüli fényeket. Na meg a Balatonparti ételeket.

 

-  Mit szeretne: mi ne tűnjön el soha és milyen változásnak, újításnak örülne a Balatonon?
-  Örülnék, ha nem veszítené el a hangulatát. Azt, ami miatt szerintem mi magyarok imádjuk ezt a tavat. Mert a víz része önmagában kevés… Mehetünk a tengerre is, nincs messze, Azért szeretjük a Balatont, ami körülveszi. És a sok hozzákötődő emlék miatt. Osztálykirándulások, építőtáborok stb… Hogy ez a hangulat mi mindenből tevődik még össze, nem tudom, de remélem meg tudjuk őrizni.