Spirit Of Balaton - Bringával a Balaton körül 10 óra alatt

Beszámoló írás a Spirit Of Balaton kerékpáros tókerülésről.

A Balaton legtöbbször egyet jelent a felhőtlen strandolással, azonban a sportolás is egyre kedveltebb, a vitorlás és úszóversenyek nagy hagyományai mellett a kerékpáros rendezvények is feljövőben vannak.

A Balaton bringás megkerülése adja magát, amit évente több alkalommal is szervezett keretek között lehet megtenni, akár rövidebb szakaszokkal kiegészítve. A Spirit Of Balaton az egyik ilyen - egyébként  ingyenes - lehetőség, ami július első hétvégéjén kerül megszervezésre teljesítménytúra jelleggel - pecsételős ellenőrzőpontokkal. 24 óra alatt kell teljesíteni a teljes kört, leginkább Balatonmáriafürdőről, de valójában bármelyik ellenőrző pontról indulva. A túra részben ’önkiszolgáló’, hiszen az útvonalleírást, pecsételőlapokat otthon lehet kinyomtatni, viszont a Balaton körül több, mint 20 helyen vannak elhelyezve a kitáblázott pecsételő helyek.

A balatonmáriafürdői rajtnál azonnal pecsételéssel és az idő felírásával indul a túra, csillogó szemek, megcsináljuk hangulat – de a 0. kilométernél ez azért (még) természetes…A túrát jellemzően az óramutató járásával megegyező irányban, tehát Keszthely felé indulva teljesítik a résztvevők – idén az első visszajelzések szerint olyan 900-an.

A 8 órai kezdés így július elején talán kicsit kései, de szerencsére nincs tűző napsütés, a nyugati végeken jól kiépített kerékpárúton gyorsan sikerül átkeveredni az északi partra. A helyzetet némiképp színesíti, hogy már az első vasúti átjárónál sikerül pirosat kapni…kis bosszankodás, de a helyzetet megmenti a fújdogáló hátszél.

A pecsételőhelyek egyébként jellemzően a bringakörút mentén kijelölt információs irodák, vendéglátóhelyek, strandbejáratok stb, mint itt is Vonyarcvashegyen. A túrát bármilyen kerékpárral lehet teljesíteni, de talán egy kicsit strapabíróbb bringa a célszerű – a kerékpárút minősége egyes szakaszokon sajnos nem az igazi...

Az északi parton itt-ott előforduló rövid emelkedők alig néhány tízkilométer után még nem igazán vetetik észre magukat és sokszor nagyon hangulatos helyen vezetett kerékpárút is élvezetessé teszi a hosszú tekerést.

Balatonfüred központjába érve a szokott zsúfoltság, amit tetőz egy promóciós céllal a mólónál köröző Ferrari is…kicsit kerülgetjük egymást, de aztán útjára engedem…végülis itt már nagyjából a táv felénél, 100 km körül jár az ember.

A kisebb-nagyobb emelkedők, a gondtalanul strandolók mellett aztán lassan irányba vesszük a déli partot és az egész körút talán legnagyobb emelkedőjét Balatonkenese és Balatonvilágos között.

Ez felvezet a világosi Magaspartra, ahol nagyszerű panoráma vár – és a képzeletben már megjelenik valahol a távolban a cél is.

Na de halad az idő és az étkezésre sem árt figyelni, a folyamatos iváson és csokieszegetésen túl itt az ideje egy nagyobb pihenőnek, ami egy spagetti képében ölt testet – de kell is a fennmaradt néhány tucat kilométerre. Ez biztosítja a testi felöltődést, míg a déli partra érés a lelki fröccsöt.  Mindenesetre az ebédről, amolyan balatoni retro módon sikerül kapni egy fecnire kézzel írt blokkot…de nincs idő az elmélkedésre, az előző emelkedőnek köszönhetően itt egy gyors lejtőzés és máris Siófok központjában, a felső szinten forgó kávézóval rendelkező víztoronynál lévő információs irodában pecsételhetünk.

Aztán a déli parti települések szövevényes mellékutca rendszerében folytatódik a túra, emelkedővel már nem kell megküzdeni, de az itt gurul a labda, fut a gyerek, a kutya, orrunk elé kitolt fűnyíró ’segíti’ az ébren maradást…Balatonföldváron már enyhülnek a fények, de innen már értelmezhető közelségbe kerül a cél.

Néhány köztes megálló és frissítő után Fonyódnál egyszerűen nem lehet nem megállni egy kis fotózásra…és innen már tényleg csak a végeláthatatlan hosszú Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő van hátra, kicsit már lámpával, kicsit (nagyon?) fáradtan…

Aztán a leghosszabb magyar település címre joggal pályázó Balatonmáriafürdőn feltűnik a cél és lőn, bekerül az utolsó pecsét is az ’ellenőrzőbe’. 212 km, valamivel több, mint 10 nyeregben töltött óra…A célban egy lánybúcsú vidám résztvevői még be akarnak vonni ebbe-abba (?),  de szerencsére gyorsan rájöttek, hogy ez most nem a legjobb pillanat…

A túrát igazából másnap reggel nyolcig is lehetett volna teljesíteni szintidőn belül, tehát aki szereti az éjszakai bringázást, annak további lehetőségeket is rejt a Spirit of Balaton.

A Balatont persze önállóan, mindenféle rendezvény nélkül is körbe lehet egy nap alatt bringázni, kényelmes tempóban persze több nap alatt is. De egy adott időpont, esemény talán kicsit több motivációt jelent, ami ilyen távon azért elkél. Mindenesetre az elmondható, hogy aki 20-22 kilométeres sebességgel huzamosan tekert már, annak bátran ajánlható – a többi már tényleg a kitartásról szól.