Méz, bor, sajt - PIACOK A BALATONNÁL

A Balatonnál nyaralva – vagy akár élve – gyors és egyszerű megoldás lehet az úgynevezett strandételeket fogyasztani ebéd vagy vacsora gyanánt, de egy idő után felébred bennünk a vágy, hogy minőségi és friss alapanyagokból készítsük el a fogásokat, vagy csak kiegészítésként friss és finom lekvárt, savanyúságot vagy gyümölcsöt, sajtokat, halat vásároljunk. Most megmutatjuk, hova menjünk (és mikor), ha tényleg izgalmas piacozásra, nyüzsgésre és garantáltan jó minőségű ételekre, hozzávalókra fáj a fogunk.

>>> KÁPTALANTÓTI PIAC - LILIOMKERT

A káptalantóti piac az egyik legrégebbi balaton-környéki piac, a Káli-medencében elterülő vásárt Harmathy Ildikó biológus-mérnök hozta létre. Ahogy a piacosok mondták, ez: "A Piac". A 2007-ben alapított különleges atmoszférájú hely, a Liliomkert Piac már nem tud új árusokat fogadni, annyira be van telve, de itt mindenki megtalálhatja azt, amit keres, élelmiszertől elkezdve a dísz- és használati tárgyakig.

Itt sétálgatva tényleg igazi piac-hangulat fog el minket, igazi kényeztetés a szemnek és minden más érzékszervnek, csábító illatok, izgalmas színek és főleg kézműves portékák, finomságok,

Az árusítóhelyeken vannak lekvárok, szörpök, sajtok, házi sütemények, halak, de ugyanúgy megtalálhatók a kézzel készített képeslapok, régiségek és használati tárgyak is – ruhák, szappanok.

Lehet akár több órás program is, ha az ember megéhezik, csak valamelyik standnál vesz egy friss fasírtot kenyérrel, vagy egy olyan süteményt, amelyet még a nagyanyáink is megirigyelnének.

A szervezők a környezetvédelemre is gondoltak: a friss házi tejhez hozzunk magunkkal palackot is, ha ezt elfelejtenénk, adnak tejesüveget, amit visszahozhatunk. A Liliomkertben minden vasárnap délelőtt megtalálod a piacot – 9 és dél között.

INFÓK:

Liliomkert Piac - Káptalantóti (a Zánka felé kivezető úton)

- Telefon: 30/266 07 06

- E-mail harmathyildiko@gmail.com

- Honlap: http://www.liliomkert.lapunk.hu

             https://www.facebook.com/pages/Liliomkert-Piac/127708663911926?fref=ts

Nyitva tartás:

vasárnap 8:00 - 14:00

>>> TIHANYI PIAC PLACC

A Tihanyi PIAC placcon már jó ideje kínálgatják megszokott minőségben a megszokott árusok vonzó portékáikat, ahogyan a piac magát definiálja: ez már több, mint piac, közösségi találkozóhely, hangulatos, modern korzó.

A Tihanyi Piac Placc 2013 augusztusától új helyszínen, a Tihany-révben vár mindenkit, aki vásárolni szeretne.

Az új hely nagyobb, és a déli parton nyaralók is könnyebben megközelíthetik. Délről komppal, vízitaxival és bármelyik menetrend szerinti sétahajóval átjöhetünk a piacra. A Tihanyi Hajóállomás és a rév között pedig jár a dottó, azaz a kis vonat. Aki pedig gyalog szeretne jönni, annak jó hír, hogy a menetrendszerinti autóbuszjárat megáll a Tihany-rév buszmegállóban, a kerékpárosoknak pedig van bicikliút.

A helyszínen kívül a nyitva tartás is változott: júniustól szerdán, pénteken 4 órától lampion oltásig, szombaton pedig 8-14 óráig lehet vásárolni.

Mostantól minden pénteken és szombaton a Fragola kézműves fagyijait is megkóstolhatjuk. Emellett kemencében sütött dolgok, zöldség-gyümölcs, házi készítésű sajtok, méz, lekvár. Az őstermelők többsége a Balaton felvidékről érkezik ide a tihanyi piacra, hogy saját termelésű áruját eladhassa. Az árusokon kívül alkalmi fellépők, művészek és programok is várják a piacozni vágyókat.

(Tihanyban egyébként a rév felé haladva, de előbb jobbra felkanyarodva található egy másik szintén szuper piac, ahol bioélelmiszereket, sajtokat, zöldségeket vehetünk, ide is érdemes betérni.)

INFÓK:

Tihanyi PLACC Piac - Tihany, Tihany-rév (kompállomás)

- Telefon: (20) 994 4310

- E-mail zsuzsa.soros@piacplacc.hu

- Honlap: http://www.tihanyregio.hu/tihanyi-piac-placc

             https://www.facebook.com/piacplacc?fref=ts

Nyitva tartás:

sze: 16:00 - 21:00

pén: 16:00 - 21:00

szo: 8:00 - 14:00

>>> A GYENESDIÁSI HALPIAC

Ha garantáltan jó minőségű és garantáltan friss halra vágyunk, látogassuk meg Gyenesdiáson a Madách utcában, a strand közvetlen szomszédságában található Balatoni Hal- és Termelői Piacot, ami 2011 óta várja az éhes strandolókat és a halrajongókat.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Gondoskodik róla, hogy friss balatoni halat és sült keszeget vehessünk. A keszegen kívül kapható még kárász, busa, balin, ponty, süllő, fogas és harcsa. A halboltból friss halat vihetünk haza, de ha már azonnal enni szeretnénk, több variációt kóstolhatunk meg egyből a helyszínen: sült-, füstölt halak, de a halak mellett langallóval, kolbásszal, zsíros kenyérrel vagy kürtős kaláccsal is csillapíthatjuk az éhségünket.

Emellett persze friss termelői és kézműves termékeket is vehetünk – lekvárok, pálinkák, sajtok, szörpök -  és amíg a felnőttek nézelődnek, a gyerekeket leköti a kincskereső vásár, bolhapiac, játszóház és kézműves foglalkozás. A legnagyobb nyüzsgés  a szombati napon van, ekkor 30 asztalon kínálják a helyi gazdák kínálják áruikat.

INFÓK :

Első Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiás - Kárpáti Korzó, Gyenesdiás

- Piacfelügyelet: 30/347-6036.

- Honlap: http://gyenesdias.info.hu/

Nyitva tartás:

A halsütő és a halbolt hétfő kivételével minden nap 10.00-20.00-ig tart nyitva. Friss fogásnapok kedden és pénteken.

 

(fotók: facebook, PORT.hu)