Napfürdő helyett élményfürdő - avagy mit csináljunk a Balatonon, ha már unjuk a parton fekvést?

Ha a Balatonra gondolunk, általában a strandolás, fürdőzés és a napozás az, ami először eszünkbe jut, de ezeken kívül számtalan dolgot csinálhatunk, ha szeretnénk igazán felfedezni és bebarangolni ezt a térséget.

Első körben a kulturális lehetőségeket vesszük számba. Múzeumok, kertmozik.

MÚZEUMOK:

> Ilyen volt a magyar tenger - Balatoni Múzeum, Keszthely

A 2009 második felében nyíló új állandó kiállítás korszerűsített installációval, újszerű szemléletmóddal tárja a látogatók elé a Balaton jelenkori és régi világát  A számos, különböző profilú időszaki kiállítás sok látogatót vonz, a szakgyűjtemények gyarapodása pedig többségében folyamatosnak mondható; jelenleg az összállomány eléri a 380 000 darabot.

Múzeum utca 2.
Tel.: (83) 312 351.
balatonimuzeum.hu

 

> "Szavannák, fekete nők..." - Afrikamúzeum - Balatonederics

Dr.h.c.Dr. Nagy Endre Vadászati és néprajzi gyűjteményének nagy részét 1984-ben Balatonedericsre, családi kúriájába hozza haza, mely azóta élő állatvilággal körülvéve, mint múzeum működik.

Kültelek 11.
Tel.: (87) 466 105
www.afrikamuzeum.hu

 

> Az esőerdők harcosai - Amazonas Múzeum - Balatonfüred

Balatonfüred új látnivalója az Amazonas Múzeum, ami a reformkori városrészben nyitotta meg kapuját a látogatók előtt. Az etnográfiai kiállítás - ismeretterjesztő jellegénél fogva - illeszkedik a helyszínhez, annak már meglévő kulturális és turisztikai funkcióihoz, továbbá egy érdekes program a városba látogatók számára.

Kisfaludy utca 373.
A Tagore sétánytól 1 perc, a Kisfaludy Galériától 100 méter
Telefon: +36 30/9468-220
E-mail: arkonatrade@t-online.hu
Nyitva tartás: egész évben: minden nap, 10h-18h-ig

amazonian-headhunters.eu

 

> A "Balaton festője" - Egry József Emlékmúzeum - Badacsony

Badacsonyban közel a parthoz, a festőről elnevezett Egry József sétányon 1973-ban, a festő születésének kilencvenedik évfordulóján megnyílt a hajdani műteremlakásban - a festőnek és családjának 1941 óta otthont adó kis villaépületben - és a hozzá épített galériás, kétszintes kiállítóteremben az Egry József Emlékmúzeum.

Egry sétány 12.
Telefon: (87) 431-044
Nyitva tartás: V.1-IX.30.: K-V 10-18

 

> Bor és gasztronómia - Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai kiállítótér - Vonyarcvashegy

A vonyarcvashegyi Helikon Taverna épülete 1820 táján eredetileg présháznak épült, érdekessége, hogy az eredeti tervdokumentációja levéltárban fellelhető. Az épület szerepel a keszthelyi Festetics-uradalom épületeinek 1858. évi lajstromában is, mint "Pincze és présház". A vonyarci pince az egyik legjelentősebb borászati Festetics-központ, innen irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket.

2013 októberétől látogatható a "Da Bibere" tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás a Helikon Tavernában.

Helikon utca 22
(83) 900 101
keddtől szombatig 13 és 18 óra között. 19 órától szervezett borkóstolók
http://www.helikontaverna.hu/

 

> Tárlat egy kastélyban - Helikon Kastélymúzeum - Keszthely

Állandó kiállítások: Főúri életforma, Helikon könyvtár, Vadászati kiállítás, Hintókiállítás, Történelmi modellvasút kiállítás, Pálmaház.

Kastély u. 1.
Telefon: +36/83/312–191 Fax: +36/83/315–039
E-mail: titkarsag@helikonkastely.hu
Nyitva tartás - szezonban:(június 1-szeptember 30-ig): minden nap 9 – 18
+ július-augusztus hónapokban szerdán 19-24, szombaton 20-24

http://helikonkastely.hu/

 

> Aranypart, arany ember - Jókai Mór Emlékház - Balatonfüred

Jókai Mór 1870-ben épült villában írta a máig talán legnépszerűbb regényét, az Aranyembert, és más, a Balatont népszerûsítõ novelláit. Az országban egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát.

Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát. Jókai Mór az 1870-ben épült villában írta a máig talán legnépszerűbb regényét, Az Arany embert, és más, a Balatont népszerűsítő novelláit, hírlapi cikkeit. A látogató a Jókai villába belépve több mint száz esztendővel visszaforgatva az idő kerekét eredeti Jókai relikviák közt találja magát, neves írónk íróasztalát megérintve juthat közelebb hazánk egyik legnagyszerűbb korszakához, s egyik legkiemelkedőbb írójának életéhez.

Honvéd u. 1.
Tel.: +36-21-200-24-53
info@furedkult.hu
Nyitvatartás: kedd-vasárnap: 10.00-18.00

www.furedkult.hu

 

> A szomorú költő - József Attila Emlékmúzeum - Balatonszárszó

Ebben a házban töltötte élete utolsó napjait József Attila. Fotók, kézirat-másolatok mutatják be a költő életútját és művészetét.

József Attila utca 7.
Telefon: +36 84 362 695
http://www.somogymuzeum.hu

 

> Vér a vízparton - Horrorárium és Kínzó Múzeum – Keszthely

Fél évezred kínzásai a Középkortól az Újkorig,Távol-Kelettől Amerikáig viaszfigurák és képillusztrációk segítségével mutatja be a középkor kínzásait. Láthatóak a sötét középkor tortúrái, a németalföldi, francia, japán módszerek, de találkozhatunk Drakulával és a csejtei Báthori Erzsébet szadizmusával is. A korabeli dokumentumok alapján elkészített eszközök hűen tükrözik a korábbi századok kegyetlenkedéseit.

Kossuth Lajos utca 11.
Tel: 06308556533
Nyitva nyáron: 9:00 - 18:00
Nyitva télen: 10:00 - 17:00

http://www.kinzomuzeum.hu/hu/horrarium

 

> Egyedüli kegyeleti emlékmű - Postamúzeum -  Balatonszemes

A Postamúzeum anyagának gyűjtése 1881-ben a főposta egyik első emeleti helyiségében kezdődött a távírda számára készenlétben tartott, pótlásra, cserére vagy oktatási célra szolgáló gépekből, készülékekből és alkatrészekből.

A Hunyady-család balatonszemesi birtokán a 18. század utolsó negyedében istálló céljaira emelt barokk műemléképület 1962 óta ad otthont a Postamúzeum kiállításainak.

A szépen kialakított udvar méltó környezetet nyújt Trischler Ferenc szobrászművész alkotásának, a hírközlési emlékműnek, amellyel a közeli és távolabbi múltban, a hírvivői szolgálatuk teljesítése közben elhunyt postásoknak, távközlési és műsorszórási dolgozóknak állít közös kegyeleti emléket egyetlenként Európában.

A hajdani istállóépületben berendezett a Kocsiszekértől a postaautóig című kiállítás a Postamúzeum járműgyűjteményének válogatott darabjait tárja a közönség elé. Az épület történetéhez is kapcsolódva a kiállítás a postai szállítás történetét mutatja be a 15. századi kocsiszekértől a közelmúlt motoros meghajtású postaautóiig.

Bajcsy-Zs. E. út 46.
Telefonszám:+36 30 815 1362
Nyitva tartás: Április 15-től október 15-ig hétfő kivételével 10-18 óráig

http://www.postamuzeum.hu

KERTMOZIK:

Ha megpihennénk a sok múzeumi séta után, este üljünk be egy hangulatos kis kertmoziba és nézzük meg a nyári filmek valamelyikét!

 

> Autósmozi is! - Csopak Kertmozi

A mozi Csopakon a Forrás utca 5. szám alatt található, mozijegy egységesen: 1000Ft/Fő. Ha szeretnénk kipróbálni az autósmozi élményt, itt arra is van lehetőség.

Forrás utca 5.
Telefon: +36 88 429 308 / +36 20 928 2808
http://kertmozi.hu/

 

> Biciklivel, kutyával! - Zamárdi Kertmozi

A mozink mára a déli part egyetlen kertmozija. Teljesen felújított akadálymentesített. Digitális vetítőgép, 5.1-es hang. Büfé - Hűtött üdítők, és friss popcorn, kutyabarát mozi! Kerékpárok elhelyezésére és lezárására a mozin belül is van lehetőség.

Kossuth L. utca
Telefon: (30) 755 3188
https://www.facebook.com

 

> A közösségösszetartó erő - Alsóörsi Kocsmamozi

Hiánypótló offline közösség, ahol az összekötő erő a régi magyar filmek és a jó társaság szeretete. Azért csinálják, hogy sok jó ember találkozzon és beszélgessen végre, miközben a legkiválóbb magyar filmek forognak, és a kocsmában hűs fröccsöt kínálnak. Ismerd meg az alsóörsi "Felsőkocsmát", mely berendezése felér a legtöbb falumúzeummal és nézd meg ezredszer is kedvenc filmedet.

Hiszen ahogy egy jó kocsmába sem csak inni jár az ember, úgy egy kocsmamoziba sem csak filmet nézni...

Endrődi Sándor utca 1.
Telefon: (20) 429 0455
Nyitva tartás: pén - szo: 20:30 - 1:00

https://www.facebook.com/

 

(fotó: facebook, PORT.hu)