Villáminterjúk a Balatonról - Palya Bea

Hétről hétre számunkra izgalmas és érdekes embereket kérdezünk arról, mit jelent számukra a Balaton, mit szeretnek benne és min változtatnának. Villáminterjúk.

Beszélgetés Palya Beával magyar népdalénekessel.

- Mit jelent számára a Balaton?

- Rengeteg tágas pillanatot, nevetést, útörrőtáboros hangulatokat, a sajtos-tejfölös-fokhagymás lángos ízét, hekket savanyú uborkával, szerelmeket, kéjes délutánokat, gyönyörűen haragos vízfodrokat a tihanyi réves átkelésnél, és persze jelenti a Balatonfelvidék áldott hegyeit, buja tájait, a Művészetek Völgyét, Kapolcsot és Palya-udvart.


- Ha három szóval kellene jellemezni a Balatont, melyek lennének azok?

- Lágyság, bujaság, kékzöld.
 


- Melyik volt a legemlékezetesebb balatoni nyaralása?

Úttörőtáboroztam Lellén, ott szereztem egy sebet, máig megvan, szeretem azt a csíkot a jobb térdkalácsom alatt. Emlékeztet arra a nyárra. Ja, és az első komoly urvarlómat is ott szereztem, adott tábor végén egy játékkutyát, akinek a mellkasára az volt írva: "Szeretem a csókjaidat." És ha már Balaton és a csók: az első igazit Zánkán - szintén űttörőtáborban - kaptam. 


- Milyen balatoni helye(ke)t vagy programokat ajánlana az olvasóknak?

- A balatonfüredi Koczor Pinczészet egy varázslatos hely, szívüket-lelküket beleteszik az ételekbe,  a borokba, és végtelen melegséggel fogadnak. És még egy hely, ami a Tihany-sajkodi strandtól fölfelé az erdőbe egy kis sétát jelent, egy titkos kis teaház, aminek én is még csak a hírét ismerem, de azt mondjék róla, csoda-szeglet az is.


- Mit szeret a Balatonban?

- Azt, hogy van nekünk! Azt, hogy ezeket a balatoni élményeket mind a testemben lelkemben őrízhetem.


- Mit szeretne: mi ne tűnjön el (soha), és milyen változásnak, újításnak örülne a Balatonon?

- Lehetne még több szabad part, és kevesebb kiépített strand.