Bivalyok és több száz éves fák - Állatparkok és arborétumok a Balatonnál

A "mit csináljunk, ha nem csak fürdőzni szeretnénk" sorozatunk következő részében a gyerekprogramok, kalandparkok, illetve a múzeumok és kertmozik után a természettel és a balatoni élővilággal kapcsolatos programokat, helyeket vesszük végig.

Állatparkok:

A Balaton régió egy része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. Ezáltal sok védett növénynek és állatnak ad otthont, nyújt menedéket. Ezekkel az élőlényekkel ismerkedhetünk meg többek között a Kis-Balatonnál, ahol madarakat figyelhetünk meg, és Kápolnapusztán, ahol bivalyokkal találkozhatunk.

Érdemes elkirándulni továbbá a salföldi majorba és a keszthelyi Festetics Imre Állatparkba is, ezeken a helyeken őshonos fajokat és háziállatokat ismerhetünk meg. Balatonedericsen és Balatonlellén Afrika Múzeum várja az érdeklődőket, míg Balatonszárszón krokodilokkal, Keszthelyen pedig más egzotikus hüllőkkel kerülhetünk közelebbi - de szerencsére veszélytelen  -  kapcsolatba.

Ide menjünk, ha szeretjük a természetet:

·        Madárles a Kis-Balatonon

·        Kápolnapuszta Bivalyrezervátum

·        Salföldi Major

·        Festetics Imre Állatpark

·        Afrika Múzeum, Balatonederics

·        Krokodilzoo, Balatonszárszó

·        Állatsimogató, Fenyvespuszta

 

>>> MADÁRPARK:

Családi programnak, de elmélyüléshez is színes élmény és remek időtöltés lehet a Gyenesi Lidóstrandon található kis madárpark megtekintése. Őshonos háztáji állatok mellett kisebb-nagyobb szárnyasok láthatók a diási parkban.

A Magyar Madártani Egyesület Zala megyei csoportjának támogatásával fennálló Madárparkban több faj és tenyésztett fajta található, láthatunk fácánokat, pávákat és vízi szárnyasokat is, de megismerkedhetünk az ott lakó ragadozó, énekes és trópusi madarakkal. Kedvező jegyárak: 500 Ft /felnőtt, 300 Ft /gyerek (4-14 év között, 4 év alatt ingyen)

 

Madárpark, Gyenesdiás

http://madar-park.atw.hu/

Cím: 8315 Gyenesdiás, Sirály utca 2-10(Lidó Strand)
Tel.: 20/2626-724

Nyitva tartás: Minden nap 10:00 – 19:00

 

>>>BIVALYREZERVÁTUM

A rezervátumban vár ránk a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás, bivalytörténeti bemutató, egy játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal tarkított sétaút keretében pedig távcsőből kémlelhetjük és ismerhetjük meg a tájat. A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására. Morzsa kutya, a Bivalyrezervátum barátságos házőrzője barátságos idegenvezetőként vezeti körbe a vendégeket a bemutatóhelyen.

Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum
Telefon: 06 70 774 8559 | 06 30 855 9864

Nyári nyitva tartás:
május 1.- szeptember 30.: 9.00-19.00

https://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/kis_balaton_bivalyrezervatum/1/1

 

>>> NÖVÉNYVILÁG, ARBORÉTUMOK:

Nemrég nyílt meg a keszthelyi Georgikon Majormúzeum Élménygazdasága. Az új kiállítóhely emléket állít a Georgikon majorban folytatott mezőgazdasági tevékenységnek, bemutatja a korabeli gazdálkodást, a régi szőlő és gyümölcs tájfajtákat,  a jellemző szántóföldi, konyhakerti és fűszernövényeket, és egy baromfiudvarban az őshonos haszonállat fajtákat.

A fallal körülhatárolt 1.2 hektáros múzeumi kertben található. Sétánk során láthatunk többek között almás- és cseresznyéskertet, növénylabirintust, istállókat, méhesházat, galambdúcot, kerekeskutat, rózsalugast és kemencésházat.
 

Georgikon Majormúzeum Élménygazdasága, Keszthely

8360 Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

Telefon:  83/311-563;     Telefax:  83/510-697

E-mail: georgikon.major(kukac)mmgm.hu

http://www.elmenygazdasag.hu/hu/elmenygazdasag

Nyitva tartás: Június-szeptember: kedd-vasárnap, hétfő szünnap

Naponta: 10 - 18 óráig (pénztár 17 óráig)

 

Most pedig vegyük sorra a Balatonnál található arborétumokat, ha nyugalmat szeretnék, madárcsicsergést, vagy egy kicsit elvonulni, ismeretlen növény- és fafajtákkat tanulmányozni, vagy egyszerűen csupán gyönyörködni az érintetlen természetben, akkor ezen a területen több alternatíva is akad.

A két legismertebb arborétum a Badacsonyörsön található Folly arborétum és a szigligeti Eszterházy kastély parkjának arborétuma.

 

>>> FOLLY ARBORÉTUM:

A Folly arborétum, amely a Folly család szívós munkájának és kitartásának eredményeként elsősorban különleges örökzöldeket, fenyőféléket tár a látogatók elé – csodálatos balatoni panorámával társítva.

A Folly-család mostani generációja már a negyedik, dédnagyapjuk ültette az első fákat, édesapjuk pedig a történelem megpróbáltatásai során visszaszerezte az ellopott területeket és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. A látogató is érezheti ottjártakor, hogy ez a park több, mint dendrológiai értelemben vett látványosság.

Az arborétumhoz borászat is tartozik, amely szintén nagy múltra tekint vissza. Már a XIX. század végétől foglalkozott a család szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. 

Folly arborétum

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

E-mail: folly.reka@follyarboretum.hu

Mobil: +36703387377

Nyitva tartás: A hét minden napján: 8.00-19.00

 

 >>> SZIGLIGETI ARBORÉTUM

A Szigligeten található arborétum tulajdonképpen a mostani szigligeti Irodalmi Alkotóház parkja. A kastély 1952 óta működik alkotóházként, ekkor kezdeményezte Bölöni György Kossuth díjas író, publicista az átalakítást.

A 10 hektáros, számtalan növényritkaságot felvonultató romantikus park létesítése a kastély építésének időszakára nyúlik vissza, a kertben 200-250 éves ritkaságszámba menő tiszafák, fehér nyárfák, vadgesztenyék, kocsányos tölgyek, hársak és platánok vannak.

A park fénykora az Esterházyak alatt, a múlt század '20-as, '30-as éveiben volt. Az ország egyik legnagyobb fenyőgyűjteménye jött itt létre, a fajok száma elérte az 520-at, melyből 150 körül volt a fenyőfélék száma.

Rózsakert, üvegházak, remetelak, nádassal, íriszekkel körülvett kis tó, patak, hidak, lugasok, kerti pihenőhelyek várják az ide látogatókat, de az értékes növényeken kívül jelentős műalkotások is helyet kaptak, mint pl. Pátzay Pál térplasztikája (Törölköző nő), Borsos Miklós Primavera című szobra, valamint a Bölöni Györgyöt ábrázoló műalkotás.

 

Szigligeti Arborétum

Szigliget, Kossuth u. 17.

Tel/fax: 06 (87) 461-014

email: szigliget@alkotomuveszet.hu

Nyitva tartás: naponta 9 – 16 óráig

http://www.szigliget.hu/main/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=71&limitstart=1

 

>>> BÜDÖSKÚTI ARBORÉTUM

 

A büdöskúti arborétum a Keszthelyi-hegység déli részének legközkedveltebb és leglátogatottabb túrahelye, Keszthelytől 12 km-re Balatongyörök határában helyezkedik el. 1937-ben alapították, mit fagyűjteményt.

Változatos fajtaösszetételű erdőrészletekből áll, és funkcionálisan is jól szolgálja a természetet, nyugalmat csendet kedvelők igényeit.

 

 

(fotók: hivatalos oldalak, PORT.hu)