Villáminterjúk a Balatonról - Fesztbaum Béla

Hétről hétre számunkra izgalmas és érdekes embereket kérdezünk arról, mit jelent számukra a Balaton, mit szeretnek benne és min változtatnának. Villáminterjúk.

Beszélgetés Fesztbaum Bélával, a Vígszínház színészével.

 

- Mit jelent számára a Balaton?

- Minden nyárelő kellemes "kötelező" várakozását, hogy ha pár napra is, de idén sem marad ki a Balaton, ha csak egy séta, vagy egy vízparti vacsora erejéig. Ahogy meglátom először a vizet Balatonakarattyánál, az a legbiztosabb jele, hogy már vége a színházi évadnak...


- Ha három szóval kellene jellemezni a Balatont, melyek lennének azok?

- Bor, panoráma, (füredi) móló.


- Melyik volt a legemlékezetesebb balatoni nyaralása?

- 1985-ben a szüleimmel Siófokon nyaraltunk, amikor földrengés rázta meg a térséget. Hullámzott alattunk az ágy, remegtek a falak. Félelmetes volt és persze gyerekként hallatlanul izgalmas, ahogy egy sokemeletes szálloda nyaralóközössége átéli ezt. Hál istennek ott és akkor senki nem sérült meg!


- Milyen balatoni helye(ke)t vagy programokat ajánlana az olvasóknak?

- Ha Balaton, akkor Balaton-felvidék elsősorban, kihagyhatatlan kirándulás a szentbékállai kőtenger és környezete, utána egy remek szürkemarha rostélyos a badacsonyi Szeremley Borházban, hogy a rizlingjüket és a fenséges panorámát ne is említsem, valamint nagyon szeretem a Balaton körüli borfesztiválok utánozhatatlan hangulatát. De legyünk igazságosak, a déli parton Fonyódon kivételes élményt kínál a Panoráma sétány. Strandok közül leginkább a balatonudvari- fövenyesi szabad strandot kedvelem.

 

- Mit szeret a Balatonban?

- Főleg azt, hogyha rá gondolok, mindig valami kellemes jut eszembe, valami, ami nagyon a miénk, a fokhagymás lángostól a Tihanyi apátságon át, a balatoni kerékpárútig, az egyedülálló balatonfenyvesi kisvasútig vagy akár arra, hogyan nevettünk kamaszkoromban apámmal az árnyékban, a rózsaszínűre sült NDK-s nyaralókon, ahogy megpróbálnak enyhüléshez jutni a vízben. A balatoni nyár egy csipet történelem is, közös pont, egy közös kultúrkincs.


- Mit szeretne: mi ne tűnjön el (soha), és milyen változásnak, újításnak örülne a Balatonon?

- A gasztronómia, a kultúra és a természet nagy találkozása a balatoni vidék, remélem ez örökre így marad és remélem, hogy a különböző területeken lévő szolgáltatások mind gyakrabban összefognak és együtt teszik vonzó célponttá a térséget.

 

(fotó: Almási J. Csaba)