Összefogást kezdeményeztek Köveskálon az éttermek és borászatok

Döbröntei Ildikó, a Káli Art Inn vezetője arról számolt be nekünk, hogy - együttműködve a helyi éttermek és borászatok - összefogást kezdeményeztek Köveskálon.

Köveskál egy alig 400 fős település a Káli-medence megközelítőleg geológiai közép pontjában.

Ebben a faluban jelenleg három étterem működik, ebből kettő - a Káli Art és a Kővirág - évek óta, tavaly nyáron pedig megnyitott a Miakő étterem is. A két korábban működő éttermet már régóta a Balaton, és Magyarország legjobb éttermei között említik, de mostanra a harmadik étterem is komoly elismerésekkel csatlakozott az előző kettőhöz.

 

A faluban az éttermek mellett van két kiemelkedő borászat is, amelyet egyre inkább elismer a szakma és a borfogyasztó közönség is.

Ez a véletlenszerűen (vagy a hely "varázsa" miatt) létrejött csoportosulás, a geológiai központ mellett a vendéglátásban is egy központi helyet jelölt meg a  Káli medence térképén.

 

Ez adta az ötletet, hogy az említett helyek együttgondolkozzanak, és úgy tegyék izgalmasabbá, érdekesebbé az ottani vendéglátást és pincészeteket, hogy nem egymást kritizálva, hanem inkáb összefogva, és a közös lehetőségeket (helyi alapanyagok), múltat (gazdag borvidék), felhasználva mutassák meg magukat közös programokkal. A cél elsősorban nem a reklám, hanem megmutatni, hogy milyen együtt létezni.

A gondolatot tettek követték és az idei nyár első napjára, június 20-ára az Északi part kiadójával közösen a három étterem és az említett borászatok egy nem túl nagy, de színvonalas gasztronómiai „kirándulásra” hívta meg az érdeklődőket, az esemény jól sikerült.

 

Az éttermek, és borászatok felkínálták - mindenki a saját közegében - , amit  a Káli medencéről az ízek világában bemutatásra érdemesnek gondoltak.

A tervek közt szerepelnek további közös élmények, az összefogást kezdeményező csoportosulás azt szeretné megmutatni, hogy lehet egymás mellett jó viszonyban és jó színvonalon vendéglátást csinálni.

 

(fotó: PORT.hu)