Szüreti mulatságok és szőlőkapkodás a Balatonnál

Lassan őszbe csavarodnak a fák és hűvösebb lesz az idő, de a Balatonnál elkezdődnek a szüreti fesztiválok, a szőlőtaposás, puttonyozás és a kemény munka pálinkával való segítése. Most egy fesztivál-mustra következik, ezeket a szüreti mulatságokat ne hagyjuk ki, ha a magyar tenger környékén járunk.

A balatoni borvidékek gazdag múltra tekintenek vissza, vannak olyan adatok, miszerint már a Krisztus előtti I. században zajlott szőlőművelés és borkészítés. Ennek legrégebbi emléke a Cserszegtomajhoz közeli Dobogó-hegyen található. A rómaiak szerették a bort, és ahová mentek, ott fontosnak tartották, hogy elérhető legyen belőle kellő mennyiségű. Galérius császár annyira megszerette a Pelso (Balaton római neve) mellől származó borokat, hogy a Balaton lecsapoláson gondolkozott, ugyanis még több szőlőterületre akart szert tenni.

A szőlő és bor szeretete azóta is megmaradt a régióban, s ennek igazi ünnepe szeptember, amikor jobbnál jobb szüreti rendezvények keretein belül betakarítják az éves termést.

 

>>> A szüreti fesztiválok sora Badacsonyban kezdődik, itt rendezik meg a Róza napi szüretnyitót szeptember 4-én.

A reformkori szüretek hangulatát visszaidézni szándékozó rendezvényre a badacsonyi Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeumban kerül sor hagyományteremtő céllal. A szervezők szeretnék visszaidézni a ház neves lakóinak korát, vers-, zene- és tánckultúráját.

Ennek érdekében a szüretet követő első mustkóstolást szürethez kötődő versek előadása, korabeli énekek és hangszeres zeneszámok kísérik, és a szürethez kötődő néptánc-csokor előadása egészíti ki. A rendezvénysorozat keretén belül bemutatásra kerül a híres badacsonyi ürmös bor, amit mind a mai napig Szegedy Róza receptje alapján készítenek.

Helyszín: Szegedy Róza Ház, 8261 Badacsony Kisfaludy u. 17.

 

>>> A Györöki Szüretet Balatongyörökön a XII. Halászléfőző fesztivállal karöltve rendezik meg szeptember 6-án.

A falu főutcáján végigvonuló vidám, jelmezes szüreti felvonuláshoz bárki csatlakozhat. A menet levonul a Balaton-partra, ahol a szabadtéri színpadnál kihirdetik a délelőtt elkezdődött halászléfőző-verseny eredményeit, majd kezdetét veszi az önfeledt szórakozás.

A műsorban a népzene, néptánc mellett egyéb zenés produkciók is helyet kapnak, a napot végül utcabál zárja.

Helyszín: parti sétány
Belépő: ingyenes

 

>>> Tihanyban is lesznek Szüreti Napok szeptember 11. és 14. között.
A hagyományos Tihanyi Szüreti Napok régi múltra tekintenek vissza, melynek programjai a szezon meghosszabbítását célozzák, igazi látványosságot kínálva az idelátogató turisták számára. Ezt a rendezvényt a Hegyközséggel, a Lovas klubbal közösen rendezik, így lehetőség nyílik a boros gazdák bemutatására és a Lovas klub felvonulására.

Ez a nap a mulatozásé, néptáncosaink menettánca, az Asszonykórus dalolása a menetben olyan látványosság, amelyek gazdagítják a felvonulást. Ezen a programon minden tihanyi részt vesz, de mellettük a turisták sokasága igazi nemzetközi kavalkádot jelent. Évek óta egyik leglátogatottabb rendezvény a faluban.

Helyszín: Mádl Ferenc tér, Pisky - sétány

 

>>> A Folyékony Szerelem – Badacsonyi Szüret elnevezésű fesztivál idén 50. alkalommal kerül megrendezésre az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása szeptember 12-14. között.

Vasárnap a hagyományos ökrösfogat mellett felvonulnak az ország idelátogató borrendjei, a környékbeli települések képviselői, Badacsonytomaj civil szervezetei, a város iskolája, óvodája, vállalkozó szellemű lakosai. Részt vesznek a meghívott néptáncegyüttesek, lovas fogatok, zászlóforgatók, római légiósok, hagyományőrző együttesek és még sokan mások.

 

>>> Szeptember 13-án Szüreti szőlőkapkodó  lesz Zalakaroson, a rendezvény hagyományos szüreti felvonulással kezdődik, ahol a különböző zalakarosi szervezetek vonulnak fel Zalakaros utcáin, illetve a Karos táncegyüttes szórakoztatja a közönséget. Minden évben a legfinomabb zalakarosi szőlőkből lehet kóstolni. A rendezvény téren végül hagyományos szüreti bál veszi kezdetét egészen éjfélig.

Ugyanezen a szombati napon, 13-án a gyenesdiásiak is megtartják a Szüreti Vígasságokat, lesz ünnepi préselés a Darnay pincénél felállított présen, vidám szüreti felvonulás a pincétől a Diási Történelmi Emlékparkon keresztül, majd a Madách utcán a Kárpáti korzóig.

Folklórműsorok, népművészeti és kézműves bemutató, must- és borkóstoló, birkagulyásfőzés, este zene a Kárpáti korzón.

 

>>> Keszthelyen Szezonzáró és Szüret lesz szeptember 26-27-én, a korábbi évek hagyományait követve 2014-ben is látványos szüreti felvonulással, jelmezversennyel, néptáncosok bemutatójával, valamint amatőr és profi harmonikások fellépéseivel várják az érdeklődőket a keszthelyi Balaton-partra.

A rendezvény elmaradhatatlan részét képezik a borházak és a pecsenyések, de a szőlődarálást és a préselést is kipróbálhatják a vállalkozó kedvűek. A már kicsit hűvösebb estéket koncertek és utcabál zárja. Szerencsés esetben újbort is kóstolhatunk a szeptemberi végi, utolsó keszthelyi Balaton-parti rendezvényen!

www.balatonszinhaz.hu

 

 

 

 

 

(forrás: itthon.hu)