Bábel /Babel/

színes, magyarul beszélő, francia-amerikai-mexikói filmdráma, 143 perc, 2006 (16)

Leírás

Fegyverlövés dörren a marokkói sivatagban. Ez indítja el egy amerikai turistapár küzdelmét a túlélésért, és köti őket a világ másik három pontján lévő emberekhez. Két marokkói fiúhoz, akik akaratlanul bűnözőkké válnak, egy dadushoz, aki két amerikai gyermeket igyekszik átcsempészni a mexikói határon, valamint a siket, problémás japán tinédzser apjához, akit a rendőrség köröz. A földrajzi távolság, a kultúra és a nyelv által elválasztott négy csoport a közös végzet felé tart. Néhány nap alatt mindegyikük megtapasztalja a tökéletes elveszettség érzését, miközben fölfedezik a kapcsolódás és a szeretet valódi mélységét.

"A Bábelt az a morális, belső igény hívta létre, hogy megtisztuljak és beszéljek mindarról, ami betöltötte a szívem és az elmém - mondja a rendező. - A legnagyobb élmény az volt számomra, hogy elkezdtem forgatni egy filmet az emberek közötti különbségről, arról, ami elválaszt bennünket, a fizikai és nyelvi korlátokról. Útközben rádöbbentem, hogy valójában arról készítek filmet, ami összekapcsol bennünket: a szeretetről és a fájdalomról."

A Bábel középpontjában a huszonegyedik század egyik legnagyobb problémája áll: az emberek közötti kommunikáció hiánya. A legszomorúbb az egészben, hogy nem kell elveszni a marokkói sivatagban, vagy a tokiói forgatagban, hogy elszigeteltnek, magányosnak érezzük magunkat. Inarritu szerint a legborzasztóbb magány az, amit magunkkal, a feleségünkkel, a gyermekeinkkel élünk meg. A rendező úgy véli, a film olyan nemzetközi nyelv, amely segítségével a művész áttörheti a valós és a kommunikációs gátakat bárhol a világon. "Nincs tökéletesebb eszköz a nyelvi korlátok áttörésére, mint a zene és a látvány. Ezeket nem szükséges lefordítani, mert általános emberi érzelmeket érintenek meg" - mondja.


Bemutató dátuma: 2007. február 8. (Forgalmazó: Budapest Film)

Linkek:

Díjak és jelölések:

BAFTA-díj (2007) - Legjobb filmzene: Gustavo SantaolallaCannes-i fesztivál (2006) - Legjobb rendező: Alejandro González InárrituCannes-i fesztivál (2006) - Ökumenikus Zsűri díja: Alejandro González InárrituGolden Globe-díj (2007) - Legjobb film - drámai kategóriaOscar-díj (2007) - Legjobb filmzene: Gustavo SantaolallaBAFTA-díj (2007) - Legjobb film jelölésBAFTA-díj (2007) - Legjobb rendező jelölés: Alejandro González InárrituBAFTA-díj (2007) - Legjobb operatőr jelölés: Rodrigo PrietoBAFTA-díj (2007) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Guillermo ArriagaBAFTA-díj (2007) - Legjobb hang jelölésBAFTA-díj (2007) - Legjobb vágás jelölés: Douglas Crise, Stephen MirrioneCannes-i fesztivál (2006) - Arany Pálma jelölés: Alejandro González InárrituGolden Globe-díj (2007) - Legjobb rendező jelölés: Alejandro González InárrituGolden Globe-díj (2007) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Brad PittGolden Globe-díj (2007) - Legjobb női mellékszereplő jelölés: Adriana Barraza, Rinko KikuchiGolden Globe-díj (2007) - Legjobb filmzene jelölés: Gustavo SantaolallaGolden Globe-díj (2007) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Guillermo ArriagaOscar-díj (2007) - Legjobb film jelölés: Alejandro González InárrituOscar-díj (2007) - Legjobb rendező jelölés: Alejandro González InárrituOscar-díj (2007) - Legjobb női mellékszereplő jelölés: Adriana Barraza, Rinko KikuchiOscar-díj (2007) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Guillermo ArriagaOscar-díj (2007) - Legjobb vágás jelölés: Stephen Mirrione, Douglas Crise
További vetítések »

Vetítik: