Borkultusz

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar kulturális magazin, 30 perc

Értékelés:

37 szavazatból
Szerinted?

A tízrészes, hetente jelentkező 30 perces magazin az első, országos csatornán jelentkező, a borkultúrát népszerűsítő műsor-sorozat, amely a bort kedvelő és a bor iránt érdeklődők eddigi legszélesebb köréhez jut el. A műsor célja, hogy bemutassa milyen sokszínű a bor világa. Külön hangsúlyt fektet a bor és a gasztronómia elválaszthatatlan egységére. Bor és gasztro rovatában megmutatja, mely borokhoz milyen ételeket válasszunk. Vannak-e alapszabályok, melyek a leggyakoribb tévhitek. Bemutat híres borkedvelő és borhoz értő embereket, ismert és még felfedezésre váró pincéket. Bor és más rovatában szó lesz a bor és a művészet, a turizmus, a wellness, és pl. az egyház kapcsolatáról. A műsor beszámol a legfrissebb borhírekről, rendezvényekről, borversenyekről, s bevezeti a nézőt a kóstolás rejtelmeibe is. Melyik bort hogyan, hány fokosan, milyen pohárból kell kóstolni. Hogyan válasszuk ki kedvenc borunkat? Mi az, amit egy kezdő is megérezhet és felfedezhet a borban? A fiatal iparművészek által tervezett műsor-arculat, a legújabb európai trendeket követő, tapasztalt televíziósokból álló stáb garancia arra, hogy a műsor-sorozat hasznos, izgalmas és egyben szórakoztató boros élményt nyújt majd nézőinek.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
hzsolt 2011 dec. 11. - 20:17:22
Van aki kifelejti a szõlõt, van aki meg elírja az aszút...
Gondolom azt természetesnek gondolta, hogy a bor szõlõbõl készült...

Én személy szerint örülök, hogy nincs 2 puttonyos aszú... Az aszú legyen édes, mézes, illatos - ha lehet legalább 5 puttonyos!
holdsuzy 2009 nov. 08. - 10:17:11
A Tokaji asszu kóstolgatásakor a borszakértõ hölgy számtalan gyümölcsöt érzéketl,a szõlõt,amibõl készült kihagyta!
7/10
borfalu 2009 nov. 01. - 22:26:08 7/10
@fredi60: Köszönöm a kiegészítést. A link szerint 1945 elött valóban volt 2 puttonyos aszú. Ez nekem új, de jó pap is holtig... kóstolnék ilyet, ha lenne manapság.
offtopic
fredi60 2009 nov. 01. - 18:25:48
Szamorodni alkohol tömeg %-a minimálisan 13% és 22g/liter szárazanyag, extrak.
2 puttonyos aszú: 30 g/liter cukor, 25 g/liter extrak
3 puttonyos aszú: 60 g/liter cukor, 30 g/liter extrak és minimum 4,6 Baumé fok.
4 puttonyos aszú: 90 g/liter cukor, 35 g/liter extrak, 6,6 Baumé fok.
5 puttonyos aszú 120 g/liter cukor, 40 g/liter extrak, 8,3 Baumé fok.
6 puttonyos aszú 150g/liter cukor, 45 g/liter extrak, 10,0 Baumé fok.
eszencia 250 g/liter cukor és minimálisan 50 g/liter extrak.
http://www.vigbor.hu/cikk.do?id=201
7/10
borfalu 2009 nov. 01. - 15:03:28 7/10
A mai adásban Tokaj - Hegyaljáról volt szó. H. Á.-tól elhangzott a mûsorban egy tévedés, miszerint van 2 puttonyos aszú. 2 puttonyos aszúról nem tudok, legalább is kereskedelmi forgalomban biztos nincs.
Hegyalját és Magyarországot is világhírûvé tette - többek között - e nedü, mely a világ legnemesebb édes bora. Az aszúkat már a töppedt szõlõszemek botrytises (penészgomba fajta), nemes rothadásának eredményeként létrejött szemekbõl készítik. Készülhet: furmintból, hárslevelûbõl sárga muskotályból és zétából. Az aszúk minõségének meghatározására az etiketten (borcímke fõoldal) feltüntetett puttonyszámot használnak. A puttonyok száma alapján 3, 4, 5, 6 puttonyos aszú borokról beszélhetünk. Az adott szám mutatja, hogy a 22 kg töppedt aszútésztát (szemet) tartalmazó "puttonyból" mennyit adnak egy-egy gönci hordó musthoz. (1 gönci hordó ûrmértéke 136 liter). Legkevesebb 2 évig tölgyfa hordóban érlelik, ezután szabad csak palackozni. Elõször Lórántffy Zsuzsanna udvari papja, Szepsi Lackó Máté készítette az 1630 - as években. Leszármazottja, Szepsy István, ma is méltán világhírû aszúkat készít. Az aszú természetes édes borkülönlegesség, melynek magas cukortartalma mellett kiegyensúlyozott, karakteres savgerice is van. A minõségét legtovább megõrzõ, (akár 100 év) hatalmas érési potenciállal rendelkezõ nektár.
A mûsor különben szórakoztatóan informatív szerkesztésû, P. A. igyekszik megfelelni a kihívásnak. www.borkultusz.com .
tombenko 2009 okt. 02. - 16:54:50
Nem, csak a kultúrált borozást népszerûsítik.
zs9302 2009 okt. 02. - 15:37:17
Most valami borünnep van? Mert állandóan valami bormûsort adnak le.