Cigányszerelem

Ismertető:

Valahol Erdélyben, egy magyarok, románok és cigányok lakta területen él Zórika, Dragoján Péter vidéki földbirtokos lánya, és esküvőjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gáborral. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba. A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott vőlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretője, Ilona, a vidéki primadonna is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragoján Péter birtokán....

A Cigányszerelemben három különböző kultúra, három egymással összebékíthetetlen világ találkozik és ütközik egy romantikus szerelmi történetbe ágyazva. Mint minden remekmű, Lehár operettje is túlmutat önmagán: a szabadságvágy, a boldogságkeresés örök témáját kiszélesíti azzal a történelmi tapasztalattal, hogy mennyire sérülékeny és egyben milyen magától értetődő is lehet a különböző etnikumok békés egymás mellett élése.

A szerző operai igényű zenei világa grandiózus tablókban, szenvedélyes és fájdalmasan szép szólókban és duettekben bontakozik ki a Cigányszerelemben, olyan felejthetetlen számokkal, mint a Messze a nagy erdő, vagy a Vad cigánylegény vagyok. Az operett-irodalom egyik főművét nagyszerű szereposztásban láthatják az Operettszínház színpadán, Béres Attila rendezésében, aki itt a jekatyerinburgi Sverdlovsk Zenés Színház, majd a Szegedi Szabadtéri Játékok után állítja színpadra a művet.

A BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 20., Budapesti Operettszínház

Stáblista

Zeneszerző:
Szövegíró:
 
Magyar szöveg:
Rendező:
 
 
Színész:
 
Ilona
Józsi (cigányprímás)
 
Dragoján Péter (erdélyi földbirtokos)
 
Zórika (a lánya)
 
Berta (nevelőnő)
Jolán (Dragoján unokahúga)
 
Tivadar (vidéki színész, rendező, szövegíró)
 
Gábor (Zórika vőlegénye)
 
Kutula (cigányvajda)
Mihály
Léna (cigányjósnő)
Pista
Díszlettervező:
Jelmeztervező:
Játékmester:
Dramaturg:
Zenei vezető:
Karmester:
 
Karigazgató:
Koreográfus:
Koreográfus-asszisztens:
Rendezőasszisztens:
Tovább az előadásokhoz »