2022 mentett állatai

A tavalyi évben 2513 mentett állatról gondoskodtak a vadállatmentéssel foglalkozó szakemberek a Fővárosi Állat- és Növénykertben: ennyi segítségre szoruló madár, kisemlős, hüllő és kétéltű kapott második esélyt az intézményben folyó áldozatos munkának köszönhetően.

Az Állatkert természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a vadállatmentés, amely az intézmény által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt zajlik. A mentőmunka keretében Magyarországon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek segítenek, akik valamilyen ok miatt emberi gondoskodásra szorulnak. Így például törött szárnyú gólyák, mérgezett sasok, fészekből kiesett énekesmadarak, balesetet szenvedett sünök, elárvult kismókusok vagy épp telelésben megzavart denevérek is vannak a védencek között.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

 

A sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az árvákat pedig felnevelik, és ha már egyedül is tudnak magukról gondoskodni, természetes élőhelyükön szabadon engedik őket. A legtöbb mentett állat madár, így elmondható, hogy Magyarországon az Állatkert menti a legtöbb madarat. Ezt a munkát persze több más szervezettel együtt végzik, így a hazai nemzeti parkokkal, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen.

Az óévben, azaz a 2022-es esztendőben 2513 mentett állat kapott második esélyt a vadállatmentéssel foglalkozó csapat munkájának köszönhetően, összesen 113 különböző fajból. Ez a szám valamivel kevesebb, mint a tavalyi rekord - ami 2624 állat volt -, viszont a korábbi éveknél így is több rászorulót mentett az intézmény.

Ha a mentési eredmények közül kifejezetten a mentett madarakra vonatkozó számokat nézzük, 84 különböző faj 1228 egyedről gondoskodtak a szakemberek. A legnagyobb számban bekerült madárfaj a fekete rigó volt, ez 256 egyedet jelent. A ragadozó madarak közül pedig leggyakrabban a vörös vércsék kerültek be a vadállatmentő központba.

A Természetvédelmi és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai / fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

 

A mentett emlősök száma kereken 1100 volt, 19 különböző fajból. Közülük a sünök voltak a legtöbben - 469-en - , de 43 mókusnak és 11 nagy pelének is segítettek a park munkatársai. Denevérből 14 faj 574 egyedével akadt dolguk a mentőhely munkatársainak. A madarak és a kisemlősök mellett 185 hüllő és kétéltű, köztük például mocsári teknős, rézsikló, fali gyík és pettyes gőte is volt a mentett állatok között a tavalyi évben.

Ha többet szeretnétek megtudni a mentésről, akkor keressétek fel az Állatkert honlapját!