Az Athletica Galactica csillagászati verseny legjobbjai

Véget ért a 2023-as Athletica Galactica középiskolai csillagászati-, és asztrofizikai verseny döntője, melynek dobogós versenyzői azon túl, hogy betekintést nyernek egy csillagász mindennapjaiba, lehetőséget kapnak, hogy idén Lengyelországban képviselhessék hazánkat a XVI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián.

Március 26-27. között Bakonybél adott otthont a középiskolai csillagászati verseny döntőjének, ahol kiderült, ki az a 10 versenyző, aki elkezdheti a felkészülést a nemzetközi diákolimpiára.

 

Forrás: Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont

 

A hivatalos megnyitón köszöntőt mondott Márkus Zoltán, Bakonybél polgármestere. Ezt követően Dr. Szabó Róbert, az ELKH CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója, és egyben a zsűri elnöke, valamint Dr. Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizika Tanszékének adjunktusa egyöntetűen hangsúlyozták, habár versenyezni jöttek a diákok, valójában már mind nyertesek, és a felkészülés során megszerzett tudás, a kialakult barátságok és a sok közös élmény már önmagában is sokat jelent mindannyiuk jövője szempontjából.

A megnyitó után sokszínű, izgalmas feladatsor várta a diákokat, melyet a szomszédos Zirci Reguly Antal Általános Iskola termeiben írtak meg a Veszprémi Tankerület jóvoltából. Az esti távcsöves forduló dupla kihívást jelentett mind a versenyzőknek, mind a szervezőknek a hirtelen kialakult zivatar miatt, így papíros észlelési feladatokon is próbára tehették tudásukat a diákok. A következő napra maradt az utolsó, planetáriumi forduló, melyet a Pannon Csillagdában végezhettek el a diákok. Ezt követően megérdemelten lazíthattak egy kicsit az előző 24 óra feszített tempója után Dr. Kiss László, az ELKH
Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójának előadásán, aki arról tartott rendkívül érdekfeszítő előadást, hogy mit is csinál a 21. század csillagásza.

 

Forrás: Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont

 

Amíg a zsűri összesítette a feladatok pontszámait és eredményeit, addig a vendégek sem unatkoztak, ugyanis számos izgalmas és érdekes előadáson vehettek részt, ellátogathattak a Pannon Csillagdába, szombaton este pedig számukra is lehetőség nyílt egy varázslatos csillagos égbolttúrára. A záró gálán a szervezők köszönetet mondtak Bakonybél település segítőkész támogatásának, a tanároknak, a szülőknek, a zsűrinek, valamint az összes segítőnek.

További infókat erre találtok!