Ezeket a programokat ajánljuk gyerekeknek az augusztus 20-i hosszú hétvégére

Színházi előadások, koncertek, kiállítások, kézműves foglalkozások, kirándulás, kincskeresés, kódfejtés: sok minden várja a kicsiket és kicsit nagyobbakat csütörtök és vasárnap között országszerte.

Augusztus 20., csütörtök

Alma együttes – Pécs, Expo Center, 10.00

A népszerű zenekar szabadtéri koncertje előtt 9 órakor Ribizli bohóc várja a gyerekeket, de érdemes már a reggel 8-as kapunyitásra odamenni, hiszen a helyszínen ugrálóvárral, trambulinokkal, csillám tetkóval, népi játékokkal, kosárhintával, elektromos kisautókkal felszerelt, kedvezményesen igénybe vehető játszóház is üzemel.

 

Szent István-napi családi programok – Pesterzsébet, Kossuth Lajos utca, 10.00–18.00

Egész napos, ingyenes programok a családnak hagyományőrző kézműves foglalkozással, játszóházzal, vidámparkkal, az újkenyér megáldásával, koncertekkel és táncos produkciókkal, kicsiknek, nagyoknak. Láthatjuk majd többek közt a TücsökZenekar interaktív gyermekműsorát, a Coda Nostra Big Band együttes koncertjét és a Csili Művelődési Központ amatőr művészeti csoportjainak előadásait.

 

Zseniális találmányok – Innovatív ötletek. Aquincumi Múzeum, folyamatosan

Az ókori mérnökök terveztek, egységes mértékrendszert használtak, vízszinteztek, szöget és derékszöget állítottak, mérték az időt és a megtett utat. A római városokba vízvezetékek szállították a friss forrásvizet, a későbbi topográfiát is meghatározó utak épültek, az utcákat csatornázták, hatalmas boltozott, kupolás épületeket emeltek, emelők és csigasorok segítségével nehéz súlyokat mozgattak. A fürdőkben mindennapi komforttá vált a fűtés és a meleg víz, a bányákban, kutakban szivattyúzták a vizet. Különböző gépeket, szerkezeteket építettek, feltalálták az orgonát. Ekkor készültek az első robotok, sőt a világ első „autóját” is megtervezték. Ebbe az elfeledett, de rendkívül izgalmas világba kalauzolja el a látogatókat az Aquincumi Múzeum július végén nyílt kiállítása.

 

Augusztus 21., péntek

Kisvonattal a Sóstóra (családi kirándulás) – Székesfehérvár, Országalma, 10.00

Kisvonatos városnézéssel egybekötött ökotúrát, kilátó-látogatást és sok játékot tartogat a kirándulás, ami a belvárosból indul a Sóstóra. A város nevezetességei után a természet kincsei várnak felfedezésre. Láthatunk vízen napozó teknősöket, és gyönyörködhetünk a kócsagok nemes, gyönyörű röptében is. A programra előzetes regisztráció szükséges.

 

Legendás lovagkor. Az apród titkos küldetése – Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, folyamatosan

A Vajdahunyadvárban frissen nyílt kiállítás és kalandjáték középkori utazásra, lovagi küldetésre hív. A látogatók a játék során képzeletbeli tájakat barangolhatnak be, miközben agyafúrt fejtörők és lovagkori kihívások teszik próbára tudásukat és érzékeiket. A résztvevők felfedezhetik a lovagkor legendás világát, találkozhatnak a középkor hőseivel, rácsodálkozhatnak díszes viseletükre, fegyvereikre és meglepő vitézi képességeikre. A próbák teljesítéséhez és a veszedelmek elkerüléséhez bátor szívre, lovagi erényekre és éles érzékekre is szükség lesz. Ám ha minden titkot kifürkésztek, a jutalom sem marad el! Belépéskor a látogatók szöveges játékfüzetet kapnak, amellyel lépésről lépésre kerülhetnek egyre közelebb a célhoz. A több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék izgalmas lovagkori látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat.

 

Kalózok a Dunán. Teknősles, kincskeresés és kódfejtés a Margitszigeten – Margitsziget, 17.00

Szeretnéd gyermekeddel a városon belül átélni, milyen vad vizekre tévedni? Akkor ezt a családi programot nektek találták ki. A Margitszigetet egy nagy társasjátéktáblává alakították át. Barangoljátok be így együtt a sziget különös látnivalóit, és fedezzétek fel a titkokat rejtő, ősi romokat! Eredjetek együtt egy elfeledett legenda nyomába: ki volt az a különös, magányos kalóz, aki megbolygatta a helyi kolostorban élő apácák nyugodt mindennapjait? Mit hagyott hátra, és mit vitt magával erről a szigetről? Amíg a gyerekek térkép és feladatlap segítségével titkos kincsek után nyomoznak a Margitszigeten, a felnőttek történeteket hallgatnak a szigethez kapcsolódó legendákról és a vízhez kötődő hiedelmekről.

 

Augusztus 22., szombat

Mazsola és Tádé – Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár, 10.00

Bálint Ágnes meséjén több nemzedék nőtt fel, akik ma már szülők, sőt nagyszülők, de jól emlékeznek a televízióból megismert tökházikó lakóira. De melyik mai gyerek ne örülne és búsulna együtt a szeleburdi kismalaccal egy olyan mese nyomán, ahol saját életére ismerhet, örömeit, bánatait láthatja megelevenedni? És melyik felnőtt ne hallgatná szívesen Manócska okos, szeretetteljes szavait, amellyel minden problémát megold, és amellyel akár utat is mutathat a gyereknevelés útvesztőiben?

 

Halász Judit: Játsszunk együtt! – Diósgyőri vár (Lovagi Tornák Tere), 10.00

A Játsszunk együtt! című koncerten az eddig megjelent zenei anyagokból hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait. Az egyórás eseményen klasszikus és kortárs magyar költők megzenésített versei hangzanak el. Játékosság, humor, fantázia jellemzi ezeket a dalokat, amelyeket kicsik és nagyok együtt is énekelhetnek.

 

Kisvakond segít – A38 Hajó, Kiállítótér, 11.15

A Mesehajó a Dunán sorozat keretében a hosszú hétvége harmadik napján egy 3–10 éves gyerekeknek szóló zenés bábjátékot láthatunk, a Kalap Jakab Mesezenekar előadásában. Miközben az Öreg Tölgy mesél, Kalap Jakab pedig moderál, megoldódik a nagy rejtély: mi történik, ha egy kicsi madár kiesik a fészekből? (Eláruljuk! Kisvakond, Kisegér és Süni segítenek rajta.)

 

Augusztus 23., vasárnap

Kézműveskedés a Millennium Házában – Millennium Háza, 10.00

A Millennium Házába érkező gyerekeket kézműves foglalkozással várják, ami 6–12 éveseknek ajánlott. A megújult épület köré szervezik a foglalkozást, ami után a gyermekek egy-egy saját művel térhetnek haza. A program középpontjában az alkotás: a vágás, színezés, ragasztás, festés kavalkádja áll, aminek egy-egy történet ad keretet, melyet a drámapedagógia módszereivel adnak át a kicsiknek. Kezdés 10-kor, 11-kor és 12-kor. A programba bármikor be lehet csatlakozni.

 

Csalóka Péter – KULTKIKÖTŐ, Balatonszárszó, Csukás Színház, 11.00

Egy, csak kettő vagy esetleg három legény van talpon e vidéken, kis kocsijukon egy egész furfangos történet kígyózik. E jól öltözött legények épp oly csalafinták, mint meséjük hőse, Csalóka Péter, de ők nemcsak azokat csapják be, akik megérdemlik, hanem titeket is. Vagy nemcsak titeket, hanem magukat is? Ha kíváncsiak vagytok, ki tud nagyobbat mondani, vagy hogyan látja el a baját a bírónak a felesége, vagy hogyan fér el három nagyhangú trubadúr egyetlen talicskán, akkor köztük a helyed!

 

Egymásra hangolva. A Magyar Nemzeti Galéria és a hetvenéves Budapest Bábszínház gyűjteményének találkozása – Magyar Nemzeti Galéria, folyamatosan

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításainak tereiben a Bábszínház múltjának és jelenének meghatározó és reprezentatív bábjait láthatjuk a Budapest Bábszínház hetvenedik évadának alkalmából megrendezett kiállításon. Gyermekkorunk ismert történetei, népmesék, mítoszok kedves szereplői bukkannak fel a termekben, kapcsolódva az egyes műtárgyakhoz. Különleges alkalom ez, hiszen a Bábszínház bábtárában őrzött több mint húszezer figurából választották ki azokat a darabokat, amelyek az elmúlt hetven évben a leginkább meghatározták a Bábszínház képzőművészeti arculatát. Egyes bábok most kerülnek először a nagyközönség elé, másokat kifejezetten a kiállítás kedvéért restauráltak, remélve, hogy a későbbiekben többször nyílik majd alkalom ideiglenes tárlatok rendezésére.