Gyermekek mutatnak példát emberségből, elfogadásból és együttérzésből

Hatalmas volt az érdeklődés az ország alsó tagozatos kisdiákjai körében, az októberben meghirdetett „Mindannyian egyformák vagyunk, csak kicsit másképp” elnevezésű rajzpályázat iránt.

A Veni Vidi Vici Alapítvány a 2019 óta évente megrendezett alkotópályázatát - idén először - az ország összes alsós kisdiákja számára megnyitotta. A beküldött művek célja volt megmutatni, hogy a sérült emberek is épp olyan fontos és értékes tagjai a társadalmunknak, mint ép társaik.

A pályázat fővédnökségét a Jászai Mari-díjas Szervét Tibor színművész töltötte be, a pályamunkákat pedig olyan neves zsűritagok értékelték, mint a Tamási Áron-díjas Mihályi Magdolna (a Csíki Versünnep és a Székelyföldi Varga Sándor Verstábor szervezője), a Zsoldos Péter-díjas Molnár Berta Eleonóra (műfordító, pszichológus, művészetterapeuta), Dióssi Csaba (Dunakeszi polgármestere) és Deézsiné Telek Ágnes (Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola igazgatója).

Az alapítvány a rajzpályázat eredményeinek kihirdetését szándékosan december 3-ára időzítette: ezen a napon ünnepeljük ugyanis az ENSZ által 1992-ben alapított Fogyatékkal Élők Világnapját, mely a sérült emberek társadalmi megkülönböztetésének problémájára hívja fel a figyelmet. Az eredményhirdetés felvételéhez a Thália Télikert biztosította a helyszínt. A pályázat három fő kategórában, egy Facebook különversenyen és támogatói különdíjak formájában is jutalmazta a remekműveket. Az eredményhirdetésről felvétel is készült, ezt itt meg is nézhetitek:

 

A gyerekek által készített - több mint 400 - pályamunka nagy része a Veni Vidi Vici Alapítvány honlapján és az alapítvány Facebook-oldalán is megtekinthető.

 

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.