Hangyászbébivel és sok-sok izgalmas programmal indítja a vakációt az Állatkert

A tanév utolsó napján mutatkozott be a Fővárosi Állatkert új lakója, a kéthetes sörényes hangyász kölyök, akit legjobban a sörényes hangyászok látványetetése idején lehet látni. A nyári szünidőben kisállatokkal, élményprogramokkal, és jeles napokkal is várja a látogatókat az Állatkert.

Az apróság persze ebben a korban idejének nagy részét anyja hátába csimpaszkodva tölti, így cipeltetve magát. A legjobban délelőtt 10 órakor látni, mert ilyenkor a gondozók látványetetést is tartanak a sörényes hangyászoknál.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

 

Bár a budapesti állatkertben már az 1800-as évek végén is éltek sörényes hangyászok, egy több mint száz esztendőn át tartó szünet után, 2014-ben kerültek újra ilyen állatok az intézménybe. Akkor érkezett a ma is meglévő két tenyészállat, Isabela és William, akik az elmúlt hónapokban töltötték be tizedik életévüket. Az érkezésekor még igen fiatal állatok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen már 2016-ban, 2018-ban, illetve 2020-ban is született egy-egy kölykök, a mostani utód tehát már a negyedik a sorban.

A korábbi hangyászbébik azóta már felnőttek, és más állatkertekbe (Csehországba, Ausztriába, Hollandiába) költöztek. A rendszeres szaporítási eredmények nemcsak azért örvendetesek, mert így gyakran láthattok aranyos hangyászkölyköket, hanem azért is, mert ez az állatfaj természetes élőhelyén ritkulóban van, és természetvédelmi szempontból sebezhetőnek számít. Így az állatkerti szaporítás hozzájárulhat a faj megmentéséhez.

A kéthetes bébi nemét egyelőre még nem állapították meg kétséget kizáróan, így mostanáig nevet sem kapott. Igaz, a korábbi hangyászbébik is „uniszex", éspedig édességekre utaló neveket kaptak: az elsőt Bejglinek, a másodikat Flódninak, a harmadikat pedig Gubának nevezték el a gondozóik.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

 

A sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) Dél-Amerikában őshonos. Az úgynevezett vendégízületesek közé tartozik, ahová a lajhárokat, illetve az övesállatokat, vagyis a tatukat is sorolják. Legközelebbi rokonaik a fán lakó dolmányos hangyászok, viszont nem állnak közeli rokonságban a hangyászsünökkel, ez utóbbiak ugyanis tojásrakó emlősök. Az állatkertben egyébként a sörényes hangyászok mellett dolmányos hangyászokat, lajhárokat és tatukat, sőt még hangyászsünt is láthat a közönség.

A most bemutatkozott hangyászbébi mellett az elmúlt hetekben, hónapokban több más kisállattal is gyarapodott a park. Gyermekáldás volt például a zebráknál, a tarvarjaknál, a fekete hattyúknál, a vadonban már kihalt mhorr gazelláknál, sőt a sörényes hangyászokkal szemközti kifutóban látható prérikutyáknál is.

A kisállatok mellett a nyári vakáció ideje alatt napi huszonöt élményprogrammal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, tréningekkel várja az állatkert a nagyközönséget. Ettől a héttől pedig elindul a hagyományos Zoo Tábor, illetve a VakációZoo is: ez utóbbit hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek szervezi a park a fővárosi kerületekkel együttműködve. Június 23-án este pedig változatos szentivánéji programokkal is készülnek.

További infókért klikk ide!