Hol készül a művészet? - a Csimota Kiadó novemberi újdonsága

Révész Emese művészettörténész és Grela Alexandra festőművész, illusztrátor 25 korszakos jelentőségű alkotó képzelt műtermének ábrázolásával mutatja be a képzőművészetet az altamirai barlangrajzoktól a Banksy-graffitikig.

Magyar és nemzetközi viszonylatban is rendkívüli vállalkozás lát napvilágot, amely a művészet iránt érdeklődő kisebbeket és nagyobbakat a művészet kevesek által ismert terébe, „titkos boszorkánykonyhájába” kalauzolja el. Utunk során Lascaux-tól Banksy-ig jutunk, bekukkantva a görög vázafestők műhelyébe, Leonardo, Vermeer, az impresszionisták és Picasso műhelyébe is. A válogatásban helyet kaptak a közelmúlt művészetének olyan kiemelkedő képviselői is mint Jackson Pollock vagy Christo, a magyar mesterek között ott van Csontváry Kosztka Tivadar és Moholy-Nagy László, a női alkotók közül pedig, Frida Khalo, Louise Bourgeois, Niki de Saint Phalle művészetét ismerhetjük meg. Részletes tartalomjegyzéket itt találtok.

A kötet koncepciójáról és a részletek történeti hitelességéről az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének docense, Révész Emese művészettörténész gondoskodott. A lenyűgözően részletgazdag, önálló festői kvalitásokban gazdag kompozíciókat Grela Alexandra festette.

A nagy műgonddal kidolgozott jeleneteken keresztül tanulmányozhatók a különféle képzőművészeti technikák is, a falképfestészettől a fametszeten át a kortárs installációig. A könyv olvasóját egy időutazó kislány kíséri végig, aki a jelenkor megfigyelőjeként találkozik a koronként változó művészek típusaival, az udvari művésztől, a feltaláló művészen keresztül, a kísérletező avantgárd alkotóig. Kalandja az illusztrátor műhelyéből indul, vele beszélgetve járja be az évezredek műtermeit.

A képek figyelmes szemlélőjét mindemellett játékra is hívja a könyv, hisz a műfaja böngésző; minden jelenetben három oda nem illő részlet bújik meg, többnyire olyan tárgyak, amelyek az adott korban még nem léteztek. A kötet több életkori és műveltségi szinten értelmezhető: saját művészi kvalitással bíró képei a legkisebbeknek is gyönyörűséget nyújtanak, az idősebbek számára pedig humorral teli bevezetést a művészet csodálatos világába. A könyv művészettörténeti bevezetőként kiváló lehetőséget nyújt pedagógiai felhasználásra is.

A könyvbemutató alkalmából a Képező Galériában rendezett kiállítás különlegessége, hogy ezúttal Grela Alexandra a könyv számára készült eredeti festményeit és néhány vázlatát is megcsodálhatjuk. Ehhez kapcsolódóan a kompozíciók nyomat formájában is megvásárolhatóak.

Bemutató időpontja: 2022. november 25. péntek 18 óra

Helyszín: Képező Galéria, 1024 Budapest, Keleti Károly utca 13/A.

 

Hol készül a művészet? Művészettörténeti böngésző
Rajzolta Grela Alexandra, írta Révész Emese, kiadta a Csimota Kiadó

90 oldal
Fogyasztói ár: 9990 Ft
Minden korosztálynak