Te tudod hogy működik a mosogatógép?

Mosógéppel mossuk a ruhát, mosogatógéppel az edényt, mikroszkóppal nézzük az apró dolgokat és árammal feltöltött telefonnal szerezzük meg a tudást. De vajon tudja-e egy 5-6 éves, hogy ki találta fel, hogyan működnek ezek az életünket megkönnyítő masinák? És arról vajon van-e tudása, hogy mit rejtenek a csillagok, az égbolt és a barlangrajzok?

Van az a tudás, amire 30-40-50 év múltával is emlékszünk, és van az a mondat, ami sosem megy ki a fejünkből. Van olyan tanár, akinek szavai örökre belénk ragadnak. És ritka szép pillanat, amikor olyan információt adhatunk át - ráadásul egy könyv segítségével -, amivel lenyűgözzük az információ tengerében tébláboló kiskorút. Mert egyáltalán nem biztos, hogy támogatás nélkül el tudnánk mesélni, miként készül egy műalkotás, milyen a családi élete az ostorfarkúaknak, de arról is kevés információ áll rendelkezésünkre, hogy mi a kapcsolat az ősállatok és ma élő állatok között.

A Bookline Kids augusztusban olyan könyveket ajánl, amikkel mi, felnőttek átadhatjuk a gyerekeknek a tudást a bolygókról, a művészetekről és a hétköznapi csodákról, ők pedig olyan ismeretekkel gazdagodhatnak, amiknek később is nagy hasznát látják, és amikkel könnyedén lenyűgözhetik kortársaikat is.

A Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa című könyvben nemcsak a törzsfejlődés összefüggései, mozgatórugói és mechanizmusa tárul fel, de megtudhatjuk azt is, hogy az ízeltlábúak közül ki álcázza magát, ki rejtőzködik, ki lát elképesztően jól és ki sző hálót.

A festmények, szobrok anélkül is le tudják nyűgözni a gyerekeket, hogy tudnák, milyen stílusjegyeket hordoznak, de segíthetünk nekik az igazi műkedvelővé válásban, ha bevezetjük őket az alkotások világába, hátterébe. A Műértő című könyv segítségével megtehetjük ezt, és még azt is megmutatjuk nekik, hogy kik a leghíresebb alkotók, hogyan lesz ötletből kész mű, legyen szó barlangrajzokról vagy reneszánsz alkotásról.

Csillagokat nézünk a meleg nyáresti éjszakában, de az égitestekre vonatkozó kérdéseket nem tudjuk megválaszolni? Legyen gyermekünk bármilyen érdeklődésű, érdekelje akár a tudomány, a technika, a földrajz vagy űrkutatás, a geológia, a régészet vagy az őslénytan, megmutathatjuk neki a legnagyobb felfedezéseket a Kíváncsi kiskópék kézikönyvek-sorozat legújabb részével, ami a Nagy felfedezések címet viseli. Az égbolt titkai című könyv segítségével pedig nemcsak a csillagképekről oszthatjuk meg a tudást a folyton kérdező gyerekkel, de a hullócsillagokról és a Tejútról is regélhetünk nekik.

Az evolúció - A földi élet kialakulása című könyv rávilágít pár olyan fontos információra, amit biztosan szeretnénk átadni a jövő nemzedékének. Mondjuk, hogy van kapcsolat a régen élt és a ma élő állatok között, vagy hogy az evolúció már évmilliók óta tart, és abban segít, hogy az élőlények óriási változatosságban élhessenek együtt a bolygónkon.

Akik csak boltban láttak banánt, elképzelhető, hogy nem is tudják, honnan származik ez a gyümölcs. Meséljünk a trópusokról, és mutassuk meg a gyerekeknek azt is, hogy a modern kor iránytűjének, a GPS-nek a segítségével hogyan juthatunk haza akár ilyen távoli vidékről is. A Hogyan működik a világ? - A csokitól a GPS-ig, a vécétől az internetig, ahogy címe is mutatja, még ennél is több izgalmas választ ad a gyerekeinktől érkező kérdésekre.

A Bookline újonnan alapított programja a Bookline Kids szakértőkből álló felnőtt- és gyerekzsűrije minden hónapban kiválasztja a frissen megjelent alkotásokból a legizgalmasabbakat, és megosztja a kötetekkel kapcsolatos gondolatait. A zsűri tagjai között olyan szakértőkkel is találkozhatunk, mint Kádár Annamária, Priger Inez, Szél Dávid, M. Kácsor Zoltán vagy Szinetár Dóra. A könyvajánló írások mellett a Bookline Kids oldalára látogatók az eddigieknél még hatékonyabban, korosztályok, valamint különböző élethelyzetek és tematikák mentén választhatják ki az esti olvasások következő kedvencét, ezzel segítve a szülők könyvválasztási folyamatát.

További infókat erre találtok!