Autószalon, holdbázis, bejárható agy és mRNS-vakcina: a magyar leleményt ünnepli az Álmok Álmodói 20 kiállítás

Közel 600 géniusz és a mai életünket is meghatározó találmányaik mutatkoznak be hatezer négyzetméteren az Álmok Álmodói 20 − Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című kiállításon. A különböző felfedezéseket látványos díszletekkel és interaktív elemekkel hozzák közelebb a szervezők: lesz többek között VR-szemüveges séta a Marson és egy bejárható agy is.

Forrás: Millenáris


Látványos kiállítással ünnepli a magyar leleményt és találmányokat 2022-ben a Millenáris. Az Álmok álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című tárlat 2022. február 15-én nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A kiállítás közel hatezer négyzetméteres területen, másfél kilométer hosszú útvonalon mutatja be a tudomány világának izgalmas felfedezéseit. A Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin és Gábor Dénes hologramja mellett a hálózatkutatáson keresztül, a műholdakkal segített élelmiszertermesztésen át egészen az űrkutatás legújabb vívmányaiig számos magyar hozzájárulást ismerhetnek meg a látogatók.

Forrás: Millnenáris


A megnyitón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: „Ez a kiállítás 20 év után újult meg. Ha szétnézünk a tárlaton, akkor azt láthatjuk, hogy a mindennapjainkat körülveszik ezek az alkotások, a mindennapjainkat körülveszik azok a felfedezések, amit magyar géniuszok adtak a világnak. Ők hozzánk tartoznak, mert magyarok voltak. Azok is, akik távol a hazától lettek világhírű honfitársakká és azok is, akik itthon tudták megteremteni mindazt, amely az országot és a világot egyaránt szolgálta. Abban bízunk, hogy ez a mostani kiállítás méltó utódja a két évtizeddel ezelőttinek. Sok minden történt az elmúlt évtizedben és ebben az időszakban is voltak magyarok, akik sok dolgot tettek hozzá az emberiség életéhez – elég, ha Karikó Katalin világraszóló teljesítményére gondolunk.”

Dankó Virág, a kiállítást megvalósító Millenáris ügyvezető igazgatója kiemelte: „Rengeteget köszönhetünk a magyar tudósoknak és feltalálóknak, ezek nélkül a találmányok nélkül máshogy néznének ki a hétköznapjaink is. Elég csak a golyóstollra vagy éppen a koronavírus elleni vakcinára gondolnunk. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendkívül nagy merítésből tudtunk válogatni a kiállításhoz, rengeteg izgalmas találmánynak, újításnak van jelentős magyar vonatkozása. Bízom benne, hogy tudunk újat mondani és mutatni a látogatóknak: többek között kiderül a kiállításon, hogy ki volt a dízelpápa és a magyar Napkirálynő, illetve az is, hogyan néz ki egy gyomorvarrógép”.

A kiállításon nagy hangsúlyt kaptak az interaktív elemek. Az óriási információmennyiség befogadását több mint 30 interakcióval, 150-nél több digitális, és mintegy 6,5 órányi filmes, valamint vetített tartalommal segítik a szervezők.

Forrás: Forrás: Millenáris


Autószalon, bejárható agy és gyomorvarrógép

Az Álmok Álmodói 20 az eredeti Álmok Álmodói kiállítás, és egyben a Millenáris 20 éves évfordulójára készült. A tárlat azonban ezúttal nem személyek, hanem 6+1 tartalmi egység köré szerveződik. A témák között szerepel a mobilitás, amelynek keretében egy különleges autószalonban láthatók a magyar újítások, és a vasúthálózat fejlődése is megelevenedik. Az orvoslást és élettudományokat bemutató térben megtudhatják a látogatók, hogyan néz ki egy gyomorvarrógép. Sétálhatunk egy nagyméretű agyban is, ahol ki lehet próbálni olyan játékokat, amik az agy működését mutatják.

A kiállítótérben az infokommunikáció, valamint az ipar- és energiaszektor találmányai is bemutatkoznak az Eötvös-ingán és Bláthy Ottó villanyóráján keresztül az atomenergia hasznosítását lehetővé tevő eredményekig. A látogatók kipróbálhatják magukat egy tévé- és egy rádióstúdióban is, de azt is megnézhetik, hány magnókazettát tud kiváltani egy modern adathordozó. A mezőgazdaság területéhez egy stilizált búzamezőn át vezet az út, és kiderül, hogy milyen magyar találmányok kötődnek például a modern, precíziós gazdálkodáshoz.

A tárlat egyik legizgalmasabb része a tér tudománya, amely a matematika, a repüléstudomány és az űrkutatás kiemelkedő magyar hozzájárulásait mutatja meg. Itt a látogatók például VR-szemüveg segítségével sétálhatnak a Marson vagy éppen majdnem teljes 360⁰-os vetítésben láthatják az űrkutatás vívmányait.

Forrás: Millenáris

„Minden közösség büszke azokra a tagjaira, akik fontos felfedezésekkel, értékes találmányokkal gyarapították az emberiség tudásának közös kincsestárát. Az Álmok Álmodói 20 kiállítás szórakoztató és interaktív látványterében elsősorban olyan tudományos és technikai világcsodákat mutatunk be, amelyek felfedezői vagy megalkotói között szép számmal találhatók olyanok is, akik valamiképp a magyar néphez, nemzethez, kultúrához is kötődnek. Kiállításunkat a kapcsolódó honlapon részletes háttéranyag, bőséges szakirodalom egészíti ki. Célunk, hogy látogatóink felfedezzék a tudományok magyar hőseinek tehetségét, szorgalmát, kivételes teljesítményét. A tudományos álmok tovább álmodói – ma már ritkán magukban, inkább a nagy nemzetközi tudósközösségek tagjaiként – szédületes iramban dolgoznak a szellem legnagyszerűbb ígéreteinek valóra váltásán. Tárlatunk azt is célozza, hogy gondolatokban és érzelmekben elkötelezzük a látogatót minden olyan erőfeszítés mellett, amely a tudományok segítségével veszi fel a harcot egy jobb és szebb világért” – emelte ki Dankó Virág.

Az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című kiállítás 2022. február 15-től egy évig látogatható a Millenárison. További információ és jegyvásárlás