Elhunyt Cormac McCarthy, a Nem vénnek való vidék írója

A Pulitzer-díjas író 89 éves volt.

Június 13-án, az új-mexikói Santa Fében található otthonában meghalt Cormac McCarthy. Haláláról a kiadója adott hírt, majd a fia, John McCarthy erősítette meg a Guardiennek.

Cormac McCarthynak – eredeti nevén Charles McCarthy – olyan könyveket köszönhetünk, mint például a Vad lovak, Az út és a Nem vénnek való vidékEzen művekből készült filmek hoztak az írónak nemzetközi ismertséget és anyagi biztonságot. A Nem vénnek való vidék 2008-as adaptációja, Tommy Lee Jones, Javier Bardem és Josh Brolin főszereplésével készült elnyerte a legjobb filmért, rendezésért, adaptált forgatókönyvért és mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is

Az út című könyvért  - amelyből 2009-ben Viggo Mortensen főszereplésével készült film - Pulitzer-díjat kapott. 

Samuel L. Jackson és Cromac McCarthy, 2011-ben / Forrás: Andrew H. Walker/WireImage

 

McCarthy 1933-ban a Rhode Island-i Providence-ben született, 4 éves volt, amikor a családja a Tennessee állambeli Knoxville-be költözött. A középiskolában színészkedett, később az egyetemen bölcsészettudományi szakon tanult, ám diplomát nem szerzett. Az 1950-es években Alaszkában állomásozott a légierőnél, ahol rádióműsort vezetett. Háromszor volt nősült, két fia született, Cullen McCarthy 1962-ben, John Francis McCarthy pedig 1999-ben.

Miért igazi remekmű a Nem vénnek való vidék?

A Coen testvérek átlépték saját árnyékukat, az elmúlt évtizedek egyik legemlékezetesebb történetét vitték vászonra rendhagyó megoldásokkal és felejthetetlen karakterekkel.

Tovább