Julia Donaldson négy új könyve - Lapozók a legkisebbeknek, akár karácsonyra is

Újabb négy nagyszerű, keménytáblás lapozó jelent meg a világhírű Julia Donaldsontól magyarul, ráadásul állandó illusztrátora, Axel Scheffler mellett Sara Ogilvie vidám rajzaival is találkozhatnak az olvasók. A Donaldson-könyvek állandó fordítója, Papp Gábor Zsigmond a tőle megszokott humorérzékkel, pörgős rímekben ültette át magyarra a kedves, humoros történeteket.

Az angol Julia Donaldson nagyon jól ért a gyerekek nyelvén, de meséit szülőként felolvasni is élvezet. Az írónő rendkívül széles skálán alkot, hiszen könyveit a bölcsisektől kezdve az ovisok is szeretik, sőt, még kiskamaszoknak szóló könyve is van. Julia Donaldson szövegeitől szinte elválaszthatatlanok a német származású, ám Angliában élő-alkotó, Axel Scheffler jól eltalált, mókás alakjai.

Karácsonyra a legkisebbek örömére két könyvvel is bővült a Tölgyerdő meséi-sorozat, melynek nyitogatható ablakai mögött számtalan izgalmas felfedezni való rejlik:

Julia Donaldson: Cicus főzni tanul (Axel Scheffler rajzaival)

„Cicusnak szép lábosa van,
És főzni szeretne.
Egy szakácskönyv a könyvtárból
Segítene benne.”

Cicus lelkesen vetné bele magát a konyhaművészetbe, de mit is főzzön? Szüksége lenne egy szakácskönyvre. Kajla főhősünk és cincogó kis barátja azonban minden mást előbb talál meg a könyvtárban, mint a receptgyűjteményt. Vajon lesz ebből még vacsora? A sok kis ablak kinyitásával a gyerekek segíthetnek Cicusnak megkeresni a szakácskönyvet!
0-3 éveseknek


Julia Donaldson: Mókus és a hóember (Axel Scheffler rajzaival)

„Fej, törzs és láb egy hóember
Három tartozéka.
De az orr is nagyon fontos,
Nincs valahol répa?”
Végre, leesett az első hó, Mókus pedig elhatározza, hogy hóembert épít. De vajon honnan kerülnek elő a legfontosabb hozzávalók? Hova bújt a répa és a szén?
A sorozat többi részéhez hasonlóan ebben a kötetben is az ablakok kinyitásával segíthetnek a gyerekek - most hóembert építeni Mókusnak. A kukucskálós mese ideális téli olvasnivaló, amíg várjuk az első havat, a nyári melegben meg üdítő élmény lesz feleleveníti a téli móka legizgalmasabb pillanatait.
0-3 éveseknek

Julia Donaldson: Kovács Bence kedvenc könyve (Axel Scheffler rajzaival)

„Kovács Bence kisfiú volt,
Amikor ez történt,
Karosszékben olvasgatta
Legkedvesebb könyvét...”

A könyv egy kalózról szólt, aki talált egy könyvet, ami Aranyhajról szólt, aki talált egy könyvet, ami Vitéz Kálmánról szólt, aki hangosan nevetett egy könyvön, ami egy békáról szólt… És ki tudja, ki mindenki kerül még elő a könyv, a könyvek lapjain! Igazán bájos történet, mese a mesében az olvasás szeretetéről a legkisebbeknek. 2-5 éveseknek

 

Julia Donadson: A gyógyító kutya (Sara Ogilvie rajzaival)

„Volt egyszer egy kutyus, úgy hívták, hogy Dalma,
Dalmaták közt is a legkedvesebb fajta.”

Akik szerették Nellit, a nyomozókutyát, egész biztosan szívükbe zárják Dalmát, a legkedvesebb kórházi kutyust is, aki segít a gyerekeknek a gyógyulásban. Mert ha ott van Dalma, minden sokkal könnyebb! A megható mese főszereplője gazdájával, Rózsival együtt rendszeres látogatója a helyi kórháznak. Na nem azért, mert sokat betegeskednének. Dalma a gyerekosztályra hivatalos, ahol minden búslakodó vagy morcos apróságot felvidít. Sőt, a történet végén még hős is válik belőle: félrelöki az egyik kis gyógyultat egy száguldó autó elől. Míg Dalma otthon unatkozik az életmentéssel kiérdemelt gipszben, meglátogatják azok a gyerekek, akiket ő derített jobb kedvre a kórházban. Kölcsön kenyér visszajár!
2-5 éveseknek