3 jel, hogy Berényi Miklós a mi Heisenbergünk

Barátok közt van, volt és lesz is mindörökre. Így nincs olyan pillanat, amikor ne lehetne róla írni, hisz a Berényi klán konkrétan bebástyázta magát a köztudatba és az RTL Klub esti programjai közé. Korábban már megírtuk, hogy pontosan mennyi időt szórtunk ki az ablakon, ha az eddigi összes részt megnéztük, most arról rántjuk le a leplet, hogy a Mátyás király tér Bermuda háromszögében rekedt Miki mennyiben hasonlít az egekbe hozsannázott kultsorozat, a Breaking Bad főgonoszára, Walter White-ra.

Séró bárók egymás közt

Walter White eleinte egy dúshajú 50-es kémiatanár egy erős Tom Selleckes bajusszal még karakteresebbé téve a megjelenését, amit az olcsó kötött pulóveres outfitekkel súlyosbított. Aztán felkeményedett, letolta a haját nullás géppel, a bajuszból a 90-es évek divatját és George Michalelt is meghazudtoló emberes körszakáll lett. Így már hitelesebb képett festett, mint becsületes metamfetaminfőző kisiparos, hogy ilyen szép oximoronnal éljünk.


Berényi Miki is dús hajjal indított, aztán kopasz lett. A rémesen rossz szabású Mr. Sales öltönyöket pedig valami Roland divatházra hajazó szettekre cserélték. A kopasz kuglifej elsőként sokkolta a Mátyás király tér lakóit, aztán már mindennapivá vált, mint a Berényi Kft. folyamatos tulajdonosváltása, vagy Zsófi egyik ágyból a másikba dőlése.

Ami nem öl meg, az csak erősebbé tesz

Walter White tüdőrákos volt. Ekkor döntött úgy, hogy valamit csinálnia kell, mert ha feldobja a Rucanor papucsot, akkor bizony a család, azaz a szellemileg visszamaradott tinédzser fia, a felesége és a születendő gyermeke elég nyomorúságos életet fog élni az ő amúgy sem talicskányi tanári és mellékállásban tolt, autómosós fizetése nélkül. Itt kezdett el sutyiban metamfetamint főzni. De most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy bekapta a halálos kórt, ugye. Egyszer még vissza is húzódott a rosszindulatú daganat, de aztán rosszabbodott a helyzet, amibe bele is halt volna, ha… (Nem spoilerezünk.) De olyan ismerős ez a sztori. Nem volt olyan, hogy...?

Dehogynem.
Naná, hogy Berényi Miki is rákos volt.

De csak volt. Mert aztán keresztbe lenyelte a kórt, hogy vígan űzhesse a kis vállakozói életét, mint eddig.


A család az első

A pénz meg a hatalom után. Walter White is azzal áltatta magát, hogy mindent a családjáért tesz, de amikor egy raktárnyi pénzt felhalmozott, akkor döbbent rá, hogy egy kicsit túltolta a sutyiba üzemeltetett droglabort. Ez idő alatt persze el is hidegült tőle az asszony, amit nem tudott feldolgozni azzal a zseni fejével, pedig olykor nagyobb ügyeskedésekre kényszerült, mint Richard Dean Anderson MacGywerként.


Miki is bele szaladt ebbe a 22-es csapdába. Hiába tolta az anyagi jólét fontosságát Nórának meg az éppen aktuális oldalbordáknak, ha amúgy kizárólag önös érdekektől vezérelve fúrt mindenkit a Berényi Kft.-ben, hogy végre ő lehessen a Jani. Erre aztán az idilli családi kép eltűnt, mint a komplett Hoffer família.


És ezek csak a legegyértelműbb jelek, hogy Miki háromszor is túlélné Walter White-ot. Ki tudja, a 10 000. részben még az is kiderülhet, hogy Berényi egy zuglabort működtet a Rózsa klotyójában. Addig még azért biztos lesz egy-két fordulat.

A PORT.hu ajánlja:

Barátok közt, hétköznap esténként 21:35-kor az RTL Klub műsorán.

Breaking Bad, csütörtök esténként 22:00-tól az AMC műsorán