A Bölcsek kövére 2: A Klumps család

A kilencvenes évek közepére azonban alábbhagyott a személye iránt korábban tanúsított érdeklődés, minek által egyfajta fazonigazításon kellett átesnie, nehogy lecsússzon a B-listás komédiások közé. A legegyszerűbb túlélési technikának az bizonyult, hogy ismét az egyszerre több jellemet megelevenítő Eddie-t hozzák vissza a köztudatba, vagyis a filmekbe. Ennek jegyében készült el a Bölcsek kövére, melyben a dagadék professzor és gonosz alteregója szerepében tetszeleghetett, valamint a tavalyi Bowfinger- Fergeteges forgatás, melyben egymástól meglehetősen különböző ikerpárt jelenített meg. Az egyszemélyes show csúcsát azonban mindenképpen a Bölcsek kövére 2 jelenti, melyben a korszerű technikának és Rick Baker kiváló maszkjainak köszönhetően Eddie Murphy egyszerre nyolc szerepet játszhat.

Az 1996-os filmvígjáték folytatásának cselekménye nem túl bonyolult, így aztán semmi sem vonhatja el a nézők figyelmét a főszereplő téblábolásáról.

Sherman Klump tudós-feltaláló élete éppen rendeződni kezdene. Jegyben jár elbűvölően bájos kolléganőjével, szakmai sikert pedig egy fiatalító-ital feltalálásával arat. Ebbe az idilli képbe rondít bele Haver Lamour, a tudós gonoszabbik fele, aki némi huzavona és egy kutyától származó DNS-lánc segítségével kelhet új életre. Négy forgatókönyvíró kreatív energiái egyesültek annak érdekében, hogy Godzilla-méretű tengerimalacokat és felláció-fetisiszta nagymamákat szabadítsanak a vászonra.
Sajnos a Murphy testét borító szilikon mellett a többi szereplőnek, köztük a színésznői képességeit biztosan nem ebben a filmben bizonyító Janet Jacksonnak, talpalattnyi hely sem jutott az elkészült műben, ami azért nem igazán fair. Bár Janetet ez nem igazán zavarhatta, inkább azt mondta mindez nem számít (Doesn't Really Matter) és elénekelte a film betétdalát, amiben viszont Murphy nem jutott szóhoz.

Európai szemmel nézve kissé érthetetlen, hogy miért is komálták amerikai felebarátaink annyira ezt a filmet, hogy listavezető volt a tengerentúlon. Mindenesetre a siker hatására akár mérget is vehetünk arra, hogy nem most találkoztunk utoljára a lökött prof még bolondabb pereputtyával.