A csocsó-sztori

Mesék. Gyermekkorunk meghatározó elemei. Többnyire kedves és/vagy tanulságos történetek, melyekből jobb esetben valami megmarad bennünk. Megtanítanak a becsület, az összetartás, és a barátság fontosságára, és hogy a jó mindig győz. Ha már az életben nincs is mindig így, azért ezek még fontosak. Ami nekünk a mesekönyv volt, az ma már rajzfilm is lehet, mint a Csocsó-sztori.

Amadeo csendes fiú, aki nem is túl népszerű. Kiemelkedő teljesítményt egyedül csocsóban tud felmutatni, amiben mindig győz. Még a szájhős fiatal focitehetséget, Ászt is elkalapálja, a legjobb és egyetlen barátja, Laura biztatására. Évekkel később Ász visszatér a kisvárosba, hogy törlesszen. Igazi fociisten, szupersztár lett, sok pénzzel és végtelen egóval. Ez a kombináció nem sok jót Ígér a helyieknek. Főleg mivel saját nimbuszát megkoronázandó, a világ legnagyobb stadionját akarja felhúzni a városka helyén. Itt már csak a csoda segíthet. És valóban. Amikor a legendás csocsóasztal bábui életre kelnek, akkor Amadeóban is felébred a tettvágy, és visszavágót ajánl régi riválisának, azzal a feltétellel, ha nyer, minden marad régiben. Ász természetesen nem tud ellenállni a lehetőségnek.

A történet csak egy picivel bonyolultabb a faéknél, de ez nem is baj, hiszen a célcsoport a tíz év körüli fiúk. A plusz pedig az életre kelt bábukban jelenik meg. Mindnek saját és igen különböző személyisége van, ami remek humorforrás. Így a cselekmény sem ül le, és még nevethetünk is. A végkimenetel persze nem lehet kétséges, de mivel egy meséről van szó, ez nem hátrány. Az animáció a kornak megfelelően számítógéppel készült. Nem éri el a Pixar, vagy a Dreamworks szintjét, de ötletes. Ha kel részletes, ha kell grandiózus, igen mozgalmas és hangulatos.

A sztori lassan kerekedik ki, de nem unalmas. A sok mellékkarakter szerepe nem elhanyagolható, sok színt visznek a mesébe. Még a gonosz motivációja is érthető, sőt jogos, a saját szemszögéből persze. Az igazi telitalálat azonban az életre kelt figurák játéka. Van itt sztár, filozófus, bajkeverő, piperkőc, stb. Vetélkedő, de összetartó banda, ahogy ez el is várható.

Kedves rajzfilm az összetartásról és a túlzásba vitt sztárkultuszról. Gyerekeknek jó szórakozás, de a szülők sem fognak bealudni rajta. A tanulság nincs az arcunkba üvöltve, mégis működik.

Az imdb-n 6,9 pontos áll, az RT indexe 62%.

Szerintem 60%.