A hét nyolcadik napja

  • TóCsa / PORT.hu

A 38. Magyar Filmszemle jól betett a magyar színésztársadalomnak. Korábban is volt már rá példa, hogy egy magyar film főszerepeit külföldi színészekkel játszatják el, de ilyen nagy mennyiségben biztosan elég régen fordulhatott elő (ha előfordult már egyáltalán). A Lora, a Dolina és az Ópium mellett A hét nyolcadik napjában is külföldi színészek mutatnak be fantasztikus alakításokat.
Elek Judit filmje igazi színészmozi. Ha Hollywoodban készülne, akkor sorban állnának a sztárok az Oscarra áhítozva. De A hét nyolcadik napja ízig-vérig magyar alkotás, olyan sorsfordulatokkal, melyeket az Álomgyárban elképzelni sem lehetne. A film szlogenjének egyik fele a "Veled is megtörténhet!" némileg hatásvadásznak mondható, de átgondolva valóban jól jellemzi a történet alapkoncepcióját.

Szendrőy Hanna kiöregedett táncos primadonna, aki férje halála után egyedül találja magát az óriási házban, melyet egymaga képtelen fenntartani. Miután a ház eladása mellett dönt, szerencsétlenségére a lakásmaffia karmaiba kerül, akik pár hét leforgása alatt kisemmizik a jómódú hölgyet. Gyorsan az utcán találja magát, ahonnan saját házába költözik vissza egy csapatnyi hajléktalan mellé. A nyomorúságos körülmények ellenére hamarosan új szerelem költözik az életébe, ám a házát végleg el kell hagynia...

A rendezőnő filmje a hajléktalanná válás története, és mint ilyen, nem sok jókedvet ígért, de szerencsére Elek Judit az a fajta rendező, aki a legnehezebb sorsokban is képes némi boldogságot, jókedvet és reményt találni, és ebben nagy segítségére van lengyel színésznője, Maja Komorowska, akinek az arcára ülő fájdalom mellett el tudjuk hinni, hogy bármilyen helyzetben képes némi életörömöt találni. A film nyitott befejezése kiválóan illeszkedik a történethez, mivel így happy end-et, és tragédiát sem erőltet nézőjére.
Maja Komorowskán kívül illik megemlíteni a nagyszerű érzékkel összeválogatott magyar mellékszereplőgárdát. Bodrogi Gyula örök túlélő bárzongoristája, Pogány Judit gusztustalanul élősködő ügyvédnője, vagy Rajhona Ádám elviselhetetlen szomszéd figurája egytől-egyig hozzátesz a film erejéhez.

A hét nyolcadik napja azonban kényes és érzékeny témájának köszönhetően nem szerethető, csupán értékelhető alkotás, melynek újbóli megtekintéséhez nagyon nagy erőfeszítésre lenne szükség. Ha elhiszed a film szlogenjét, hogy "Veled is megtörténhet!", akkor garantáltan feszengve fogod érezni magad a mozivászon előtt, de maga a rendezőnő is ilyen hatásra törekedhetett. Jelentjük: célját elérte. A hét nyolcadik napja azonban nehezen emészthetősége ellenére kötelező látnivaló minden szociálisan érzékeny néző számára, és azoknak is, akik látni szeretnék az évi magyar filmtermésből azt a négy-öt munkát, amire valóban érdemes volt pénzt költeni.