A horror iskolája

Harry Pottert senkinek sem kell bemutatni. A tehetséges varázslótanonc történetei egy csapásra híressé és gazdaggá tették szerzőjét, J. K. Rowling írónőt. Az első könyv, a Harry Potter és a bölcsek köve megfilmesítése kétségkívül a "nehéz szülés" kategóriájába tartozott, ám a "családi komédiák tudora", Chris Colombus vezénylete alatt csaknem olyan formát öltött, amilyennek írója megálmodta azt. Bár akadtak kétkedők, és voltak pozitív hangok, lettek bálványimádó rajongók és fortyogó ellenlábasok, egy valami vitathatatlan: a kitűnő gyermekszínészeket felvonultató, impozáns látványvilággal büszkélkedő mese a kasszánál rekordot döntött! A világsiker után szerencsére a második film előkészületei már nem ütköztek komoly akadályokba. Összetrombitálták a régi stábot, kiegészítették néhány új szereplővel, s Harry máris belekezdhetett egy újabb rejtélyes ügy felgöngyölítésébe.
Kalandjai ismét mostohái londoni házában kezdődnek. A mugli nagybácsi és nagynéni meghitt családi fészke igazi börtön a nyári szünidejét töltő kis máguscsemete számára. Bár a lépcső alatti fülke helyett saját hálószobát kapott, gonosz nevelőszülei és végletekig elkapatott unokatestvére állandó zaklatásától szenved. Ekkor jelenik meg nála Dobby, a házimanó, aki óvva inti attól, hogy
visszatérjen Roxfortba, mert ott nagy-nagy veszélyek lesnek rá. Szegény Harry nem is igen tehetné, hiszen bácsikája még az ablakát is berácsozta! Szerencsére barátja, Ron testvéreivel és egy repülő autó segítségével kiszabadítja a szobafogságra ítélt fiút. A Roxfortba induló vonatot lekésik, miután gonosz varázslattal valaki lezárja a 9 és 3-ik vágányhoz vezető utat. Mikor végre hosszú és kalandos úton visszatérnek a kísértetkastélyra emlékeztető boszorkányneveldébe, rájön, hogy Dobbynak igaza volt. Az ódon falak között mélységes titok lappang, mely nem csak Harry életét, hanem az iskola létét is fenyegeti. A rejtély forrása egy varázsnapló segítségével a múltba vezethető vissza, s a szálakat ismét maga a megtestesült gonosz, Voldemort tartja kézben.
Colombus és kiskamasszá cseperedett főhősei, Harry (Daniel Radcliffe), Hermione (Emma Watson) és Ron (Rupert Grint) immár érett színészként, jól összeszokott kis csapatot alkotva alaposabb munkát végeztek, mint a Bölcsek kövében. Bár a tanári kar emlékezetes arcai, Dumbledore professzor (Richard Harris), McGalagony professzor (Maggie Smith), Piton tanár úr (Alan Rickman) s természetesen a galamblelku óriás karbantartó Hagrid (Robbie Coltrane) az előző részből régi ismerősként köszönnek vissza, azért jutott néhány az új karakterekből is. Míg Kenneth Branagh komikusi képességeit megcsillogtatva remekel a piperkőc és beképzelt szívtipró (mellesleg a Feketemágia-ellenes Liga tiszteletbeli professzora) Gilderoy Lockhart szerepében, addig Jason Isaacs, a bizarr oktatási intézmény gazdag patronálója, Lucius Malfoy zseniális megszemélyesítőjeként ármánykodik. Szintén új szereplő Dobby, a rabszolgasorban sínylődő házimanó, akinek egyszerre szánalmas és szeretni való figuráját teljes egészében számítógéppel keltették életre.
Az új szereplők mellett számos hasznos információval is szolgál a film. Megtudhatjuk, hogy mire jó a hopp-por, mit jelent, ha valaki sárvérű, és hogy Harry tudtán kívül beszél párszaszóul, azaz a kígyók nyelvén. Mindemellett részesei lehetünk egy, a tavalyinál sokkal izgalmasabb, bármely eddig látott légi csatát megszégyenítő kviddics-meccsnek, és kiderül, hogy mire jó a főnixmadár könnye.
Amerika felfedezőjének névrokona az első rész dramaturgiai vonalát követte, s mivel megspórolhatta a már ismert szereplők részletes bemutatását, több idő jutott a cselekményre, mely érezhetően sötétebb és nyomasztóbb, mint az előző film esetében. Titokzatos hangok, kővé dermesztett gyerekek, vérrel írt üzenetek, egy diáklány szelleme, egy hatalmas pók és egy óriás baziliszkusz borzolják a kedélyeket. A misztikus ifjúsági horrorrá avanzsált gyermek fantasy egyre kevésbé az önfeledt családi szórakoztatásra hivatott, de bátran állíthatom, hogy az olvasásra visszaszokott lurkók jól bírják a strapát. Szüleik sápadtabban távoztak a vetítőtermekből.